Ρουμπινί:Η Ελλάδα θα βρεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας - Το Grexit θα έχει τεράστιες συνέπειες για όλους


 Τη στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές κατατείνουν στο συμπέρασμα πως ένα πιθανό Grexit θα έχει μειωμένη επίπτωση στην οικονομία της Ευρώπης, ο Αμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί λέει σε όλους τους τόνους πως τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.
 «Εάν γινόταν Grexit, η μετάδοση θα ήταν τεράστια. Τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα...
διευρυνθούν αντί για την πτωτική πορεία που ακολουθούν τώρα λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ. Θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών και σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης και από τη στιγμή που μία χώρα θα βρεθεί εκτός, ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται ποιος θα είναι ο επόμενος. Για αυτό πιστεύω ότι από οικονομική άποψη δεν έχει νόημα το Grexit. 
Ακόμη και οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν αυτό» αναφέρει ο κ. Ρουμπινί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Το θέμα όμως, δεν σταματά εδώ.
 «Θα υπάρξουν επίσης και γεωπολιτικές επιπτώσεις. 
Οι Ρώσοι έχουν γίνει πιο επιθετικοί όχι μόνο στην Ουκρανία και στη Βαλτική, αλλά επίσης και στα Βαλκάνια, από τη Μολδαβία, στη Βουλγαρία, τη Σερβία μέχρι και την Ελλάδα που είναι ορθόδοξη χώρα. 
Με την έξοδό της από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας» αναφέρει και συμπληρώνει:......
«Και τώρα υπάρχουν τα γεωπολιτικά προβλήματα που έχουν οι Ευρωπαίοι, τα τρομοκρατικά χτυπήματα από το Παρίσι μέχρι τη Δανία, υπάρχουν οι τζιχαντιστές που απειλούν ότι θα έρθουν να ανατιναχθούν στην Ευρώπη και η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε χάος. Εάν, λοιπόν, το σκεφτεί κανείς, ακόμη και από τη γερμανική πλευρά, δεν έχει νόημα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. 
Η Ελλάδα που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να προκαλέσει οικονομική, χρηματοοικονομική και γεωπολιτική ζημιά στην ευρωζώνη. 
Εκτιμώ λοιπόν ότι θα υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το έλλειμμα, για το χρέος, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Δεν νομίζω ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου