Frankfurter Rundschau: «Η Ελλάδα ορθώς διεκδικεί το κατοχικό δάνειο»...

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στον γερμανόφωνο Τύπο για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ενδεχομένως στην κατάσχεση γερμανικής δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Το θέμα της ενοχής δεν συζητείται. Οι Γερμανοί
κατακτητές έκαναν φρικτά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι στο οποίο δεν δίνεται συχνά αρκετή προσοχή στη Γερμανία. 
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο και πάλι για επανορθώσεις ύψους 300 δισ. ευρώ και μιλάει για κατασχέσεις. 
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να θέσει υπό πίεση την γερμανική κυβέρνηση ώστε αυτή να συμφωνήσει στη διαμάχη γύρω από την πολιτική διάσωσης».

Ανεξάρτητα από αυτή την προφανή πρόθεση, τονίζει η SZ, παραμένει το ερώτημα αν η Γερμανία πρέπει να πληρώσει το παλιό χρέος. Το Βερολίνο επικαλούμενο καλά νομικά επιχειρήματα απαντά «όχι». 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σύμφωνο «2+4» και η Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη του 1990 συμπεριλαμβάνουν μια τελική ρύθμιση και αποκλείουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις......
Η SZ καταλήγει: «Η Γερμανία θα έπρεπε ηθικά να αισθάνεται υποχρεωμένη απέναντι στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επιδεικνύει μεγάλη υπομονή στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα παρά τις προκλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».
Η Frankfurter Rundschau κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου και σημειώνει: «Η περίπτωση του κατοχικού δανείου που δόθηκε το 1942 είναι διαφορετική. Εκεί δεν ισχύει η αρχή της ετεροδικίας αλλά πρόκειται για ένα γερμανικό χρέος, το οποίο η Ελλάδα ορθώς διεκδικεί».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Η Ελλάδα ανήκει σε αυτά τα κράτη που υπέφεραν περισσότερο από τη γερμανική Κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυρίζονται συχνά Έλληνες πολιτικοί. Αυτό είναι σωστό αλλά δεν είναι πλήρες. Διότι ήταν τρία κράτη στην κατοχή των οποίων βρέθηκε η Ελλάδα. Σωστό θα ήταν να μιλήσει κανείς για μια γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1943 που έπεσε η Ιταλία. Τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να ζητήσει αποζημιώσεις όχι μόνο από το Βερολίνο, αλλά και από τη Ρώμη και τη Σόφια».
Η Welt γράφει για το ίδιο θέμα: «Η Αθήνα αρνείται μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας. Αντ’ αυτού προτιμάει να παρασύρει τον λαό σε μια αντιγερμανική μέθη. Εάν συνεχίσει να παίζει με την σκέψη να στείλει ισλαμιστές στη Γερμανία, να ζητά επανορθώσεις και να θέλει να κλείσει το Ινστιτούτο Γκαίτε, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μια: σκληρότητα. Η διαφορετικά διατυπωμένο: η Αθήνα δεν μπορεί να φανεί ως νικητής».
Τέλος, η αυστριακή Die Presse σχολιάζει το θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας: «Μόνο όταν κανείς πληρώνει τα οφειλόμενα και σέβεται τους κανόνες και τις συμφωνίες που από κοινού κλείστηκαν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη. Και αυτό είναι το μόνο έδαφος στο οποίο μπορεί να καρποφορήσει μια φιλία».
Πηγή:  toxwni.gr

Σχόλια

  1. Ωδή στους θεσμούς!

    Την Τετάρτη φτάνει η τρόικα. Στις ημέρες του σοσιαλισμού η τρόικα δεν λέγεται τρόικα, αλλά εκπρόσωποι των τριών θεσμών. Τέλος πάντων, για να μην ενοχλούνται οι σύντροφοι, ας λέμε την τρόικα θεσμούς και τους τροϊκανούς ακατανόμαστους. Πάμε από την αρχή! Έρχονται την Τετάρτη οι θεσμοί και οι ακατανόμαστοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας...
    Οι νέοι θεσμοί είναι κυρίαρχοι στην εποχή της νέας διακυβέρνησης. Γι΄ αυτό και οι παλαιοί θεσμοί πάνε περίπατο. Η Βουλή, για παράδειγμα! Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι ανάγκη να εγκρίνει την νέα συμφωνία με την Ευρώπη, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Αυτό υποστηρίζει και ένας κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας, η Πρόεδρος του σώματος κυρία Κωνσταντοπούλου. Αντίθετα, τα όργανα του
    κυβερνώντος κόμματος μπορούν να συζητούν το θέμα της νέας συμφωνίας διαρκώς. Για ώρες και για μέρες ακόμη. Άλλο κόμμα και άλλο Βουλή. Στο κόμμα μπορούν να συζητούν τα πάντα κεκλεισμένων των θυρών. Στην Βουλή που βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού έθνους, όχι!
    Τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης είχαν μιλήσει πολλές φορές για... χούντα! Είχαν κατηγορήσει τις παλαιότερες κυβερνήσεις για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου! Το να μιλήσουμε για υποκρισία είναι λίγο. Η ουσία είναι ότι οι θεσμοί πλήττονται καθημερινά. Οι πραγματικοί θεσμοί. Οι άλλοι θεσμοί, οι νέοι θεσμοί (δεν μπορούμε και να κλείσουμε το μάτι στον γραπτό λόγο), μένουν αλώβητοι...
    Την Τετάρτη φθάνουν στην Αθήνα οι ακατανόμαστοι για να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας για το μέλλον μας. Σίγουρα δεν θα μιλήσουν για το παρελθόν. Ότι έχουν πει στο παρελθόν είναι περασμένο ξεχασμένο. Τώρα έχουν να δουν το μέλλον. Θέμα της συζήτησης η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομία, θα είναι της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μάθαμε από τους Ισπανούς, όπως παλιότερα, σε άλλες εποχές, τα νέα τα μαθαίναμε από το BBC και την Deutsche Welle.
    Να σας δώσουμε και την συνέχεια: Το νέο μνημόνιο δεν θα είναι μνημόνιο. Θα είναι το "σχέδιο Τσίπρα για την ανάπτυξη της χώρας". Όχι, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα! Κι αν υπάρξουν, όλο και κάποιο παράθυρο θα βρουν για να τα συζητήσουν στην Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Πάντως, όχι στην Βουλή των Ελλήνων...

    Καλημέρα θεσμοί! Σιωπητήριο...
    Θανάσης Μαυρίδης-capital.gr
    ΥΓ: Η αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση μπορεί να αλλάξει την ώρα και το μέρος του ραντεβού. Όχι όμως κι αυτό καθεαυτό το ραντεβού. Είπαμε να αλλάζουμε τις λέξεις. Όχι και την ουσία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου