Τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα σκαθάρια μετατρέπονται σε cyborg [video]

Τον τηλεχειρισμό ιπτάμενων εντόμων πέτυχαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη με μια καινοτομία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι υπηρεσίες παρακολούθησης, έρευνας και διάσωσης σε απομακρυσμένες περιοχές.
Οι επιστήμονες προσέδεσαν στη ράχη ιπτάμενων σκαθαριών μια πλακέτα με ηλεκτρονικά κυκλώματα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ραδιοπομπού κατεύθυναν τις κινήσεις τους στον αέρα: έλεγξαν την απογείωση, την κατεύθυνση της πτήσης, την αιώρηση και τελικά την προσγείωση.
Η συσκευή περιέχει ένα τσιπάκι, έναν ασύρματο δέκτη, μια μικροσκοπική μπαταρία λιθίου τάσης 3,9 Βολτ με βάρος ένα γραμμάριο, καθώς και έξι μικροηλεκτρόδια εμφυτευμένα στους μυς των φτερών του εντόμου, επιφορτισμένα με το έργο της λήψης εντολών κίνησης μέσω ραδιοσημάτων με συχνότητα κάθε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη απόπειρα ασύρματου πλήρους τηλεχειρισμού εντόμων στον αέρα. Το 2009 επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ είχαν φτάσει κοντά, αλλά δεν είχαν καταφέρει να ελέγξουν τους μύες της πλοήγησης του σκαθαριού δεξιά και αριστερά παρά μόνο αυτούς της παλινδρομικής κίνησης των φτερών πάνω κάτω. Αυτοί τελικά βρέθηκαν κάπου πίσω από τα πόδια των κολεόπτερων.
Σε αυτή την περίπτωση τα έντομα ήταν ελεύθερα και καθένα είχε βάρος οκτώ γραμμάρια και μήκος έξι εκατοστά.......
Τα σκαθάρια επιλέχθηκαν διότι μπορούν να σηκώνουν φορτία βαρύτερα από το σώμα τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μισέλ Μαχαρμπίζ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και τον επίκουρο καθηγητή Χιροτάκα Σάτο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών & Αεροναυπηγών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανγιάνγκ, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”.
«Θα μπορούσαμε εύκολα να προσθέσουμε ένα μικρό μικρόφωνο και θερμικούς αισθητήρες για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Με αυτή την τεχνολογία, θα ήμασταν σε θέση να εξερευνήσουμε περιοχές που προηγουμένως ήσαν απρόσιτες, για παράδειγμα εσοχές και ρωγμές σε ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει», δήλωσε ο Χιροτάκα Σάτο σχολιάζοντας τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας.





http://www.econews.gr/2015/03/17/entoma-tilexeirismos-121241/

Σχόλια