Τουρκική πειρατεία από Σκύρο μέχρι Λήμνο απορρίφθηκε με “casus belli” από την Ελλάδα

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ! 
 

Ως “casus belli” χαρακτήρισε η Αθήνα και πιο ειδικά το ΥΠΕΞ θρασύτατη τουρκική ΝΟΤΑΜ που συνοδεύεται και από NAVTEX και η οποία «απλώνεται» σε όλο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύει ουσιαστικά όλη την περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου και αφορά την θαλάσσια περιοχή από τη Σκύρο μέχρι και τη Λήμνο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να δεσμεύσουν ακόμη και χερσαίες περιοχές στην Λήμνο(!) καθώς περιλαμβάνονται εντός των πεδίου συντεταγμένων που περικλείονται στις τουρκικές διακοινώσεις.
Η κάλυψη χερσαίων περιοχών στη Λήμνο από την τουρκική ΝΟΤΑΜ σημαίνει πολύ απλά ότι οι Τούρκοι μονομερώς και καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου θεωρούν ότι το νησί βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας τους και μπορούν να υπερίπτανται πάνω από αυτό στο πλαίσιο ασκήσεων θεωρώντας το χώρο διεθνή!
Στην τουρκική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ απάντησε με διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές διπλωματικές αρχές απορρίπτοντας την τουρκική ΝΟΤΑΜ.
Παράλληλα διεμήνυσε πως κάθε τουρκική κίνηση εντός εθνικών περιοχών που περικλείονται σε αυτή θα απαντηθεί με «κατάρριψη ή βύθιση».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αποφασιστηκε η Αθήνα να προβεί σε άμεσο και έντονο διάβημα στην Άγκυρα και να ενημερώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ, ICAO και ΟΗΕ
Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατάσταση η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη και σίγουρα θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο σε ότι πρόκειται να συμβεί στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Σχόλια