Σκληραίνει τη στάση η Αθήνα, μετά τις νέες πιέσεις


Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με φόντο δανειακές υποχρεώσεις της χώρας που λήγουν τον Μάρτιο, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του αμφισβητεί το περιεχόμενο της επιστολής τουΓιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν ήταν αυτή η συμφωνία, επικαλούμενος δήλωση του πρωθυπουργού.
Επίσης τονίζει ότι αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις κοινής αποδοχής, «θα εκταμιευθεί πιθανόν» μέρος της επόμενης και τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού, ύψους 7,2 δισ. ευρώ.
Απαντώντας στον κ. Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνει ότι
για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, «δεν είναι καθόλου έτσι, αλλά δεν είναι της παρούσης» να γίνει αντιπαράθεση γι’ αυτό.
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου«, σημειώνοντας:. «Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».
Σχετικά με την έκτακτη εισφορά, ανέφερε πως «αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν».
Σε συνέντευξή του στο Assosiated Press, τάχθηκε κατά μίας φορολογικής αμνησίας και υπέρ διευκολύνσεων για όσους μπορούν να πληρώσουν. 

«Θα υπάρξει μία σειρά μέτρων που θα ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή την τμηματική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, ασφαλώς χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο των οφειλών προς το δημόσιο» σημείωσε.....

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο. «Στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ θα δώσουμε φυσικά προτεραιότητα, δεν πρόκειται να γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, αν χρειαστεί να το κάνουμε μόνοι μας, και θα το κάνουμε» ανέφερε.
Όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους προς την ΕΚΤ, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτές είναι διαφορετικής κατηγορίας και πρέπει να καθορισθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς». 
«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν να καθυστερήσει η αποπληρωμή, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι μία συμφωνία που θα κάνει τις αποπληρωμές αποδεκτές και εύλογα εφικτές ως μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσής μας σχετικά με το χρέος και το συμβόλαιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων» σημείωσε.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές της για τηναναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το τεράστιο χρέος της χώρας, ταυτόχρονα με την επεξεργασία μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο.
«Η συμφωνία όσον αφορά τον Απρίλιο, αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτές είναι επιτακτικές για εμάς. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τον Απρίλιο… προτιθέμεθα να αρχίσουμε τη συζήτηση με τους εταίρους μας και τους θεσμούς όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε.
Προς τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα προτείνει έναν κατάλογο με ανταλλαγές χρέους, με στόχο την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και τη μεγιστοποίηση των αποπληρωμών της σε πραγματικούς όρους.
Τί δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ
Σε συνέντευξη που έδωσε στον Peter Spiegel, των Financial Times, ο πρόεδρος του Eurogroup, ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα, με φόντο την δυσκολία πληρωμών του Μαρτίου, λέγοντας πως ίσως εκταμιευθεί μέρος της δόσης, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η κυβέρνηση «υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρει πως η επιστολή Βαρουφάκη με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την παράταση, η οποία εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα και έγινε δεκτή σε θετικό κλίμα, δεν είχε αυτά για τα οποία ο ίδιος είχε συζητήσει στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Κάλεσα τον Τσίπρα και του είπα: Κοίτα δεν ξέρω τί έγινε αλλά στείλατε άλλο γράμμα. Εκείνος εξεπλάγη: Πώς είναι δυνατό; Κάποιος το άλλαξε’ μου είπε», αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Για το ναυάγιο του Eurogroup με τα δύο προσχέδια συμφωνίας ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει, δείχνοντας τον Επίτροπο Μοσκοβισί, πως η Κομισιόν ήταν πιο ελαστική με τη Ελλάδα, ωστόσο τονίζει πως η παρέμβαση Μοσκοβισί δεν ήταν σε γνώση του. «Οι Έλληνες θεώρησαν πως είχαν μία συμφωνία, αλλά εγώ δεν είχα εμπλακεί σε αυτήν και αυτό δεν είναι έξυπνο. Έπρεπε να με είχαν ενημερώσει» δήλωσε.
nooz.gr

Σχόλια

  1. ΠΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΥΓΝΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. TO EUROGROUP ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΡΩΛΥΓΟΥΡΗΔΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΘΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ.
    ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΒΡΑΚΩΣΕ, ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΗΡΩΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΞΑΝΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΘΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου