Κ.Λαπαβίτσας: "Για να νικήσουμε τη λιτότητα πρέπει να απελευθερωθούμε από το ευρώ"



 Ο Κώστας Λαπαβίτσας, καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να νικήσει τη λιτότητα πρέπει να απελευθερωθεί από το ευρώ.
Με άρθρο του στο βρετανικό Guardian, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «εξαπατόμαστε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή μέσα στο κοινό νόμισμα». Όπως επισημαίνει ο κ. Λαπαβίτσας στο άρθρο του, η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ μετά τις διαπραγματεύσεις, κράτησε την κυβέρνηση ζωντανή και ικανή να «παλέψει για άλλη μια μέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι μακριά».
Ο κ. Λαπαβίτσας εξηγεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε είτε να αποδεχτεί τη συμφωνία ή να αντιμετωπίσει χαοτικές οικονομικές συνθήκες την επόμενη βδομάδα, για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένος.
«Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι μία περίοδος συνεχούς μάχης για τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ο κ. Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι και τον Ιούνιο η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναμπεί στις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη οικονομική συμφωνία. .......
Όσο για το τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς η ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να βοηθήσει, ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι «το πιο σημαντικό βήμα είναι να συνειδητοποιήσει ότι η στρατηγική της ελπίδας προκειμένου να επιτευχθεί μια ριζική αλλαγή μέσα στο οικονομικό πλαίσιο του κοινού νομίσματος, πρέπει να τελειώσει. Η στρατηγική μάς έδωσε εκλογική επιτυχία, με την υπόσχεση να απαλλάξουμε τους Έλληνες από τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθουμε σε μεγάλη ρήξη με την Ευρωζώνη.
Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι αυτό είναι αδύνατο, και είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα».
«Για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάρρευση ή την απόλυτη παράδοση, πρέπει να είμαστε πραγματικά ριζοσπαστικοί. Η δύναμή μας είναι μόνο η τρομακτική υποστήριξη που έχουμε ακόμη. Η κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να εφαρμόσει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους από τις τρομακτικές πιέσεις των τελευταίων ετών: να απαγορευθούν οι κατασχέσεις σπιτιών, να γίνει διαγραφή εσωτερικού χρέους, να γίνει επανασύνδεση του ηλεκτρικού για οικογένειες, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Με αυτό το πρόγραμμα εκλεχθήκαμε. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και η επιτήρηση από τους “θεσμούς” πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα στους υπολογισμούς μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη λαϊκή στήριξη», δηλώνει.
«Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή μας πρέπει να προσεγγίσει τις διαφαινόμενες διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψεις από εκείνες του Φεβρουαρίου. Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει μία φιλική νομισματική ένωση που στηρίζει τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει στο τραπέζι μία πλήρη σειρά από επιλογές και πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έκτακτα μέτρα ρευστότητας, γνωρίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι διαχειρίσιμα, αν οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι. Άλλωστε, η ΕΕ έχει ήδη φέρει την καταστροφή σε στη χώρα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τη συμπαράσταση της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά μόνο αν εκείνη αποτινάξει τις δικές της αυταπάτες και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές που μπορούν τελικά να απαλλάξουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό του κοινού νομίσματος. Εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μία πιθανότητα άρσης της λιτότητας σε όλη την ήπειρο. Ο χρόνος είναι πράγματι λίγος για όλους μας», καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

Σχόλια

  1. Eχει δίκιο ο Λαπαβίτσας, ΠΟΤΕ δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα λόγω εθνικού νομίσματος; Το 1893 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε ΧΡΥΣΟ ΦΡΑΓΚΟ, λόγω της ένταξης στη νομισματι­κή Λατινική Ένωση, η οποία διαφημί­στηκε και τότε ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το Δημόσιο. Το 1932 η Ελ­λάδα χρεοκόπησε λόγω ΧΡΥΣΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ και υπερδανεισμού σε ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ, μια και τότε ανήκε στη νομισματι­κή ένωση της χρυσής λίρας στερλίνας. Και το 2015 όπως και τότε χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε ΕΥΡΩ ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το Δημόσιο λόγω της ένταξης στην Ευρωζώνη το 2000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου