Τσίπρας: «Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στο να πληρώνω το ΔΝΤ ή μισθούς και συντάξεις θα προτιμήσω το δεύτερο»


Οι «Financial Times» φέρνουν στο φως επιστολή πέντε σελίδων του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντησή τους στην επταμερή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την καγκελάριο της Γερμανίας πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν δεν βρεθεί μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.
Η επιστολή στάλθηκε, όπως αναφέρουν οι «FT «στις 15 Μαρτίου, όταν δηλαδή οι ευρωπαίοι εξέταζαν ακόμα το αίτημα της Αθήνας για τη μίνι – σύνοδο με τη …….

συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, και επίσης με τη σκέψη προβλημάτων (αγκαθιών) στις υποχρεώσεις μας για αναχρηματοδότηση του χρέους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού…πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα καθιστούν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της», υπογράμμιζε στην επιστολή ο κ. Τσίπρας.
Πάντοτε με βάση όσα γράφουν οι «FT» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του να πληρώσει υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και μισθούς. Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών θα αποτελούσε πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, αφήνοντας σχεδόν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα έπραττε το αντίθετο. Ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε, εξάλλου, την ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στη χώρα μας, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση πριν η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η Αθήνα δεσμεύεται στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις καλή τη πίστει και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της.
koutipandoras.gr

1 σχόλιο:

 1. Παπανδρέου προς Τσίπρα: Ρώτα τους Ευρωπαίους για το έλλειμμα
  ========================================
  Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ρωτήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ποιο ήταν το έλλειμμα του 2009, ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας, αν ρώτησε τον κ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας;
  Και ρώτησε τον κ. Τσίπρα, αν φοβόταν την απάντηση, γιατί μετά από αυτή δεν θα έβρισκε υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
  Του ζήτησε επίσης, να ρωτήσει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ και να τους ζητήσει να του πουν την αλήθεια «για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου»;
  Και συνέχισε: «Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο, ποια βοήθεια είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2010;
  Γιατί δεν τους ρωτάει αν υπήρχε τότε, με τα τότε δεδομένα, άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε;
  Να τους ρωτήσει – και να έρθει να μας πει τι του απάντησαν.
  Και να ρωτήσει όποιον θέλει αν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε – ακόμα ένα παραμύθι που διακίνησε με μεγάλη ευλάβεια για χρόνια ο κ. Τσίπρας.
  Να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή.
  Να τους ρωτήσει.
  Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει.
  Και πού είναι τώρα όλοι αυτοί;
  Γιατί δεν έρχονται να στηρίξουν τη χώρα και υποχρεώνεται η κυβέρνηση να ζητά την έγκριση των Ευρωπαίων;
  Να εγγυηθούν αυτοί ότι θα αγοράσουν τα 15 δισ. έντοκα που θέλει να εκδώσει η κυβέρνηση.
  Για να μην στερηθεί η οικονομία από εγχώριους πόρους».

  ΑπάντησηΔιαγραφή