Τσίπρας στο Stern: "Δεν θέλουμε νέα δάνεια τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στην ΕΕ"...


Τσίπρας στο Stern: «Δεν θέλουμε νέα δάνεια - τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στην ΕΕ»

"Τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να...
συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά" είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στο γερμανικό περιοδικό Stern (δημοσιεύεται την Πέμπτη, αλλά μικρά αποσπάσματά της είχαν προδημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες) ξεκαθαρίζει ότι "είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του ισχύοντος προγράμματος"......

"Δεν θέλουμε νέα δάνεια βοήθειας. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας" σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

"Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα", λέει χαρακτηριστικά και το απόσπασμα αυτό επιλέγει το Stern για να τιτλοφορήσει τη συνέντευξη.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι "το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό" και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Αναφερόμενος στην τρόικα, χαρακτηρίζει τους απεσταλμένους της στην Αθήνα "τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου" και προσθέτει: "Μπορούμε και χωρίς αυτούς". 

Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας.

Τέλος, σε ερώτηση αν θα στείλει πρόσκληση στην Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, ο Πρωθυπουργός απαντά: "Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για τη φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές".

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται την Πέμπτη στον ιστότοπο του περιοδικού:

"Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ. 

Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ. 

Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της Ελληνίδας θεάς Νίκης. "Αυτό θα φύγει", λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
tanea.gr

Σχόλια