Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

FT: Κρατήστε την Ελλάδα στο ευρώ, όποιο και αν είναι το κόστος.

"Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τα οικονομικά αλλά η γεωπολιτική. Ένα λάθος με την Ελλάδα θα ήταν ανυπολόγιστο" τονίζει η εφημερίδα σε δημοσίευμα της.
Το τίμημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αξίζει να…
«πληρωθεί» από την Ευρώπη, εκτιμά ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman, σε άρθρο του στους Financial Times, λέγοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι τα χρήματα αλλά η γεωστρατηγική.
«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιλέξει λάθος γλώσσα στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τα οικονομικά αλλά η γεωπολιτική. Ένα λάθος με την Ελλάδα θα ήταν ανυπολόγιστο» τονίζει.....
Παρομοιάζοντας την Ελλάδα με την κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία η κρίση ξεκίνησε όταν η Ε.Ε. άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Συμφωνία, παραβλέποντας τη γεωστρατηγική σημασία και επικεντρωμένη στα οικονομικά ζητήματα, ο Chandler σημειώνει ότι αν και μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο με την Ελλάδα, αυτό παραμένει ένα «ριψοκίνδυνο στοίχημα».
Αν και οι κινήσεις της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν, η Ευρώπη δεν θα αντέξει να πάθει το ίδιο και με την Ελλάδα, υπογραμμίζει.
Τα ποσά που συζητούνται για την Ελλάδα είναι μεγάλα και οι ελληνικές απαιτήσεις προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και ολόκληρη τη μακροοικονομική πολιτική της Ευρωζώνης. Επομένως η συμφωνία δεν πρέπει να γίνει με βιασύνη. Αλλά παρά τη σημασία τους οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να τυφλωθούν από τα οικονομικά και να παραβλέψουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας” τονίζει.
Όπως λέει, η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνδέει τον βορρά με τον νότο, την Ανατολή με τη Δύση. Αποτελεί την τελευταία άκρη του ΝΑΤΟ. Και οι σχέσεις που απολαμβάνει με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, είναι μοναδικές μέσα στην Ε.Ε., υπενθυμίζει, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια ενός μεγάλου και ευμετάβλητου συνόρου της Ε.Ε.
“Ο ρόλος της γίνεται ακόμα πιο σημαντικός εάν αναλογιστεί κανείς τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών βιομηχανιών” σημειώνει ο Chandler.
“Τα γεωστρατηγικά στοιχεία που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα είναι αναντικατάστατα για την Ευρώπη. Ακόμα κι αν το τίμημα για την Ευρώπη είναι πολύ υψηλό, πρέπει να πληρώσει για να κρατήσει την Ελλάδα” καταλήγει.
Πηγή:  7imeres.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

''Διπλωματία, δικαστήρια ή πόλεμος'' O Τσαβούσογλου απειλεί για τα νησιά του Αιγαίου..Αισιχτίρ ρε κολότουρκε ούνε, παλιομπινέ...

«O φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα. Και ο ρατσισμός, με το ταξίδι». Μιγκέλ ντε Ουναμούνο,1864 - 1936

Οι Καταλανοί «εξορίζουν» την ισπανική αστυνομία και πολιτοφυλακή – Τι ζητάνε από την ΕΕ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Καταλανός πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ (της περιφερειακής κυβέρνησης) ζήτησε να αποχωρήσουν άμεσα από την Καταλονία η Ισπανική Αστυνομία και η Κρατική Πολιτοφυλακή, υπηρεσίες που λαμβάνουν εντολές κατευθείαν από τη Μαδρίτη.

Μετά τις χθεσινές σκηνές βίας που σόκαραν τον πλανήτη, και έδειχναν τους αστυνομικούς να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ψηφοφόρους, ο Καταλανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας είναι επιβεβλημένη. «Απαιτούμε την αποχώρηση της κρατικής αστυνομίας που παραμένει ανεπτυγμένη σε μια περιφέρεια (την Καταλονία) η οποία πάντα ενεργούσε ειρηνικά», τόνισε ο Πουτζδεμόν.

Ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα συστήσει μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη «χθεσινή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι θα ληφθούν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Επίσης κάλεσε τα…