«Die Zeit»: Εγινε παρεξήγηση...προσπαθούν να αποκαταστήσουν τους Ελληνες στη γερμανική κοινή γνώμη

 

Εντελώς ξαφνικά η γερμανική εφημερίδα με χθεσινό δημοσίευμα προσπαθεί να αποκαταστήσει τους Ελληνες στη γερμανική κοινή γνώμη


Αποκατάσταση των μύθων που επικρατούν από την αρχή της κρίσης στη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα επιχειρεί χθεσινό δημοσίευμα της «Die Zeit».

Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της [«Γιατί (θέλουμε να) καταλαβαίνουμε λάθος τους Ελληνες»] τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συχνά αδικηθεί, δηλώσεις αξιωματούχων έχουν διαστρεβλωθεί, στοιχεία έχουν παρερμηνευτεί. Επιχειρεί έτσι να ανατρέψει 5 χαρακτηριστικές αντιλήψεις, όπως:

1. Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες και ξοδεύουν τα χρήματα των άλλων χωρών. Η «Zeit» τονίζει ότι πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία που στηρίχτηκε από την εφημερίδα «Bild» και τροφοδοτήθηκε κυρίως από δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όμως, οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη, ενώ οι Γερμανοί είναι προτελευταίοι στη σχετική λίστα.
Επισημαίνεται ακόμη ότι από τα 226 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ως βοήθεια στην Ελλάδα, μόνο το 15 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη λειτουργία του κράτους, ενώ περισσότερα από τα μισά κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους.
2. Η επίσκεψη Τσίπρα στο μνημείο της Αντίστασης αποτελούσε...
πρόκληση για τη Γερμανία.
Η «Ζeit» τονίζει ότι σίγουρα ήταν ένα σινιάλο προς τη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά παραθέτει και τη διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα προς τη Χρυσή Αυγή.
3. Ο,τι και να λένε οι Γερμανοί θα πληρώσουν.
Η «Zeit» τονίζει ότι η ρήση αυτή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών απομονώθηκε και παρεξηγήθηκε, αφού το πραγματικό νόημά της ήταν ότι τα χρήματα των πιστωτών και της Γερμανίας πηγαίνουν σε μια μαύρη τρύπα.

4. Οι Ελληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι μια νομοθεσία που ισχύει σε όλες τις χώρες με ναυτιλία.
5. Η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζεται αρκετά. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, αν και με πτωτική τάση.
Το εν λόγω δημοσίευμα, σε συνδυασμό με προχθεσινό δημοσίευμα της «Bild» -για το δίκαιο της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου από την Ελλάδα-, γεννά εύλογα ερωτήματα για το αν επιχειρείται προσπάθεια επηρεασμού της γερμανικής κοινής γνώμης προκειμένου αυτή να «χωνέψει» ευκολότερα το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου