Κοτζιάς: Αυτοί που μας βρίζουν ως μπαταχτσήδες χρωστούν πριν από εμάς... . Ό,τι και αν έκανε η Ελλάδα, το σημερινό της χρέος είναι προϊόν κακών πολιτικών επιλογών, το δικό τους είναι κακού πολέμου».

 
Μια μέρα μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Γερμανό ομολογό του, κι ενώ προηγήθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των ελληνικών αιτιάσεων περί γερμανικών αποζημιώσεων, ο Κοτζιάς επανέρχεται με συνέντευξή του στη"Deutsche Welle".

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών επισημαίνει, πως, «αυτό που άλλαξε δεν είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά η στάση της Ελλάδας». 

Οι σχέσεις με τη Γερμανία «θα είναι σχέσεις ισότητας, ειλικρίνειας και δημιουργικές. 
Το κύριο που άλλαξε δεν είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις, αλλά η στάση της Ελλάδος. 
Η Ελλάδα υπενθυμίζει σε όλους τους εταίρους- και είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία ως χώρα ευρωπαϊκή θα το αποδεχθεί- ότι είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, ισότιμο και όχι μια χώρα την οποία διοικούν τρίτοι» δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, εξηγεί:

«Αυτό που πρώτα-πρώτα θέλουμε, είναι να κατανοήσει η Γερμανία ότι υπάρχει το πρόβλημα. 

Να πάψει να μην το αναγνωρίζει, να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ειδικούς, νομικούς και ιστορικούς και να δούμε ποια είναι η κοινή απάντηση που θα δοθεί. 

Αλλά η κοινή απάντηση θα πρέπει να έχει σχέση με την ιστορική αλήθεια και με κάτι άλλο ακόμη:......
Θα πρέπει οι Γερμανοί, και εννοώ τα γερμανικά ΜΜΕ, να πάψουν να κάνουν αυτό που έχω ονομάσει στο τελευταίο μου βιβλίο "οικονομικό ρατσισμό", να μας βρίζουν ως τεμπέληδες, μπαταχτσήδες που δεν πληρώνουν. Χρωστούν, πριν από εμάς. Και όπως εμείς οφείλουμε το πραγματικό χρέος να το πληρώσουμε, ακόμη περισσότερο οφείλουν αυτοί το δικό τους

. Ό,τι και αν έκανε η Ελλάδα, το σημερινό της χρέος είναι προϊόν κακών πολιτικών επιλογών, το δικό τους είναι κακού πολέμου».

Ο κ. Κοτζιάς δεν μπαίνει στη λογική του «συμψηφισμού» του γερμανικού με το ελληνικό χρέος: «Το κύριο πρόβλημα της χώρας με τη Γερμανία είναι να συμφωνήσουμε ότι έχουν χρέη από το παρελθόν. Και το δεύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε μιλήσει πολύ για το χρέος, άλλα όχι για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. 

Η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου είναι απαραίτητη, διότι η αύξηση του ΑΕΠ αυτόματα μειώνει το ποσοστό του χρέους» δηλώνει.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης έναντι της Μόσχας, ο υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η Αθήνα προτίθεται να ακολουθήσει φιλορωσική πολιτική και θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια διατύπωσης κοινής ευρωπαϊκής γραμμής πλεύσης.

 Υπενθυμίζει δε, αναφέρει η DW, ότι διαφορές για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και της Ρωσίας δεν επικρατούν μόνον ανάμεσα σε κράτη της ΕΕ, αλλά ακόμη και ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Καγκελαρία.

«Η Ελλάδα δεν είναι ένα περίεργο ζώο που είπε κάποια περίεργα πράγματα για τη Ρωσία. Απλώς τους φάνηκε περίεργο ότι τους είπαμε ότι είμαστε ισότιμοι και έχουμε άποψη. 


Μάλιστα, θα έλεγα ότι οι τρεις προτάσεις που έκανα έγιναν στο τέλος της διαπραγμάτευσης, αποδεκτές. Και αυτοί που έθεσαν βέτο ήταν η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Στο τέλος έμεινε το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο του. 
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μας χρεώνουν εμάς διαφοροποίηση, όταν η συμφωνία υπήρξε στη βάση των προτάσεών μας» επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και προσθέτει ότι θα πρέπει γίνει κατανοητό στην ΕΕ ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι στοιχείο της ευρωπαϊκής» και ότι δεν νοείται ευρωπαϊκή πολιτική «χωρίς να ενσωματώσει ως συστατικό της στοιχείο την ελληνική εξωτερική πολιτική». 
Αυτή είναι η βάση επάνω στην οποία διαμορφώνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. 
Οι σχέσεις αυτές δεν εγκυμονούν κινδύνους για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, αλλά εμπεριέχουν δυνητικές ευκαιρίες, αναφέρει.

«Με τη Ρωσία έχουμε μεγάλες παραδόσεις από τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση που ασκούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στους πληθυσμούς του ευρωπαϊκού της τμήματος. Έχουμε πολλά στοιχεία κοινής κουλτούρας. 

Άρα, η Ελλάδα δεν πάει στη Ρωσία για να βγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά πάει ως μια χώρα που έχει ιδιαίτερες δυνατότητες να παίξει τον ρόλο γέφυρας.
Μάλιστα, εγώ προσωπικά έχω κάνει στην ουκρανική κυβέρνηση προτάσεις πώς θα μπορούσαμε να διαμεσολαβήσουμε και να βοηθήσουμε στις συζητήσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα» καταλήγει ο Ν. Κοτζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου