Αναθεώρηση του Συντάγματος με τη συμμετοχή των πολιτών εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαος Παρασκευόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή είπε τα εξής, σε ότι αφορά το Σύνταγμα:
«Κορυφαίο θεσμικό ζήτημα για το υπουργείο δικαιοσύνης αποτελεί
η εκκίνηση των διαδικασιών αναθεώρησης του Συντάγματος και εφόσον αποφασιστεί θα συνδυαστεί με δημοκρατικό και σε βάθος διάλογο, με πολιτικές δυνάμεις, φορείς και με κοινωνικά κινήματα ενώ θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση με τους πολίτες».
Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει και προφανώς θα είναι αρκετά ενδιαφέρον. Φυσικά αυτός ο διάλογος με την κοινωνία δεν είναι θεσμοθετημένος, αλλά ελπίζουμε η επόμενη αναθεώρηση να τον θεσμοθετήσει στο κείμενο του ίδιου του Συντάγματος, αλλάζοντας συθέμελα το άρθρο 110 του Συντάγματος.
Όπως ακόμα ελπίζουμε ότι αυτή η αναθεώρηση θα είναι τέτοιας έκτασης που θα αγγίζει τα όρια της θέσπισης νέου Συντάγματος......
Το μόνο που μένει είναι αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν και εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και δεν την ρίξουν ντόπια και διεθνής οικονομική ολιγαρχία.
Η δική μας πρόταση είναι, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει με ένα Συνταγματικό Δημοψήφισμα όπου ο ίδιος ο λαός θα αποφασίσει αφενός την τροποποίηση του άρθρου 110 του Συντάγματος, ώστε η αναθεώρηση να γίνει από αυτή εδώ τη Βουλή και όχι από την άγνωστη επόμενη Βουλή, αφετέρου να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός κάποιες σημαντικές αλλαγές στο ίδιο το πολίτευμα της χώρας.

Σχόλια