Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ: «Ο… LULA ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»!!!

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ: «Ο… LULA ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»!!! Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο Lula της Ελλάδας, αναφέρει με σημερινή της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch. Όπως ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ένας συνδικαλιστής με αριστερή ατζέντα, απέδειξε ότι οι φόβοι των αγορών για το πρόσωπό του ήταν αβάσιμοι και πήρε τα εύσημα για τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις της χώρας του, έτσι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να εκπλήξει θετικά τις αγορές, επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται.
Βέβαια, η BofA ξεκαθαρίζει ότι η σημερινή εξωτερική θέση της Ελλάδας είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν εκείνη της Βραζιλίας το 2002. 
Όμως, υπενθυμίζει ότι και τότε, οι αγορές φοβήθηκαν πολύ όταν ο Luis Inácio Lula da Silva εμφανίστηκε να προηγείται αισθητά στις δημοσκοπήσεις....... 

Η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Βραζιλία τις μεταρρυθμίσεις της, ακόμα και να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος, προκάλεσε σημαντικές εντάσεις στις αγορές το 2002.

 Το βραζιλιάνικο νόμισμα υποχώρησε κατά 74% από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του έτους αυτού, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12,53% από 7,6% το 2001 και τα βραζιλιάνικα CDS αυξήθηκαν στο διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου στις 3.951 μονάδες από τις 725 μονάδες.
Όμως, όταν εκλέχθηκε, ο Lula ακολούθησε την προηγούμενη οικονομική πολιτική.
 Έβαλε για υπουργό Οικονομικών τον Antonio Palocci, ο οποίος είχε ισχυρούς δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα. Ο Joaquim Levy, τότε επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Σχεδιασμού, διορίστηκε υπουργός Οικονομίας.
 Ο Henrique Meirelles, πρώην πρόεδρος της FleetBoston Financial, έγινε πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, αρκετοί κυβερνητικού αξιωματούχοι διατήρησαν τις θέσεις τους και όσοι νέοι τοποθετήθηκαν είχαν είτε οικονομικά ορθόδοξο υπόβαθρο ή προέρχονταν από τις αγορές.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα του Lula ήταν η ανοικτή επιστολή που απεύθυνε προς τους Βραζιλιάνους, με την οποία υποσχόταν να διατηρήσει το μακροοικονομικό τρίποδο του νομίσματος σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της στόχευσης του πληθωρισμού.
Έτσι, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και η κυβέρνηση εφάρμοσε αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, με αποτέλεσμα να επιτύχει μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό επέτρεψε στη Βραζιλία να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα ρεκόρ, που έφτασαν στο 3,9% του ΑΕΠ το 2005 και να αποπληρώσει τα δάνειά της προς το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα του προγραμματισμού.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,14% έως το τέλος της πρώτης θητείας του Lula, το 2006, από το 14,47% που ήταν όταν αυτός ανέλαβε την εξουσία.
Επίσης, η κυβέρνηση εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έκανε αποκρατικοποιήσεις.
Όλα αυτά έφεραν μέση ετήσια ανάπτυξη 3,5% κατά την πρώτη θητεία του Lula και 4,6% κατά τη δεύτερη, έναντι 2,9% που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας. Το χρέος μειώθηκε στο 64,4% του ΑΕΠ από το 77,8%, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να έχει το περιθώριο, όταν χτύπησε η κρίση του 2008, να εφαρμόσει μέτρα στήριξης της οικονομίας της, που ελαχιστοποίησαν τις αρνητικές επιπτώσεις από την παγκόσμια αναταραχή.
Μετά από αυτά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει συμφωνία με την τρόικα, έστω και έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Κατά την άποψη του οίκου, μια ιδανική συμφωνία θα περιλαμβάνει (λιγότερη) δημοσιονομική προσαρμογή και (περισσότερες) μεταρρυθμίσεις, ως αντάλλαγμα για περαιτέρω στήριξη από την τρόικα (ιδανικά με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής, εάν οι συνθήκες στην αγορά βελτιωθούν), ρευστότητα από την ΕΚΤ για τις τράπεζες, συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE και αναδιάρθρωση του χρέους της προς τον επίσημο τομέα.

Σχόλια