Οι ΗΠΑ φλέγονται: Αυτοκίνητα πυρπολούνται, κτίρια καίγονται -Διαδηλώσεις από το Φέργκιουσον μέχρι τη Νέα Υόρκη [ εικόνες]


 Οι ΗΠΑ φλέγονται: Αυτοκίνητα πυρπολούνται, κτίρια καίγονται -Διαδηλώσεις από το Φέργκιουσον μέχρι τη Νέα Υόρκη [βίντεο & εικόνες]

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα στο Φέργκιουσον, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου άοπλου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν.
Οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και σε μία εκκλησία. Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα επιβολής του νόμου.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Φέργκιουσον, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών συνεχίζει να αυξάνεται έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κυβερνήτης της πολιτείας κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά και να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές σε ιδιοκτησίες. Παράλληλα, η Αστυνομία του Φέργκιουσον προειδοποίησε με ανακοίνωση πως όποιος προκαλέσει βίαια επεισόδια και ταραχές θα συλλαμβάνεται.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι πιθανόν η κατάσταση στο Φέργκιουσον να εξελιχθεί βίαια.
























Οικογένεια Μπράουν: Αδικη η απόφαση
Ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Μπράουν, ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι η απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό είναι «εντελώς άδικη» και ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης «έχει τεράστια κενά».
«Η διαδικασία θα έπρεπε να έχει παραπεμφθεί», δήλωσε ο Κραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Ουίλσον: Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου, θα το ξανάκανα
Σπάζοντας τη σιωπή του, ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι λυπάται για τον θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, αλλά η συνείδησή του είναι καθαρή. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ουίλσον δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η ζωή του απειλούνταν κατά τη διάρκεια του περιστατικού με τον Μπράουν.
Ο 18χρονος είχε κλέψει ένα κουτί πούρα από ένα παντοπωλείο, λίγα λεπτά προτού τον σταματήσει ο Ουίλσον. Ο Μπράουν πλησίασε το ανοικτό παράθυρο του περιπολικού του αστυνομικού και το όπλο του Ουίλσον εκπυρσοκρότησε δύο φορές ενώ αυτός βρισκόταν ακόμα μέσα στο όχημα, δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης Σεντ Λούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Ίχνη από το αίμα του Μπράουν βρέθηκαν στο εσωτερικό του περιπολικού.
Στη συνέχεια ο Μπράουν απομακρύνθηκε από το όχημα. Ο Ουίλσον καταδίωξε τον νεαρό Αφροαμερικανό με τα πόδια και όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες ο Μπράουν γύρισε και άρχισε να τρέχει προς το μέρος του Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε 10 φορές, είπε ο ΜακΚάλοχ.
«Πυροβόλησα μερικές φορές και μετά σταμάτησα», δήλωσε ο Ουίλσον. «Του φώναξα “σταμάτα και πέσε στο έδαφος”, δίνοντάς του την ευκαιρία να σταματήσει, ωστόσο αγνόησε την εντολή μου».
Ο αστυνομικός δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις φορές πυροβόλησε από απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων τον Μπράουν, καθώς αυτός συνέχιζε να τον πλησιάζει απειλητικά. Ο ίδιος είπε ότι θα είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο εάν ο Μπράουν ήταν λευκός.
«Ο λόγος που έχω καθαρή τη συνείδησή μου είναι επειδή ξέρω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου», δήλωσε ο Ουίλσον. Ο Κραμπ κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι χειρίστηκε ευνοϊκά την υπόθεση υπέρ της Αστυνομίας και είπε ότι θα έπρεπε να είχε διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για να αναλάβει την υπόθεση. «Διαφωνούμε δημόσια και όσο πιο ηχηρά μπορούμε με την απόφαση», δήλωσε.
Ομπάμα: Εκκληση για αυτοσυγκράτηση
Για τη βελτίωση των φυλετικών σχέσεων και την αποφυγή εγκληματικών πράξεων έκανε έκκληση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
«Το να πυρπολούνται κτίρια, αυτοκίνητα, να καταστρέφονται περιουσίες και να θέτονται οι ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο είναι κάτι το καταστροφικό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Πρόκειται για εγκληματικές πράξεις. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις πρέπει να διώκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σικάγο.
«Η απογοήτευση που έχουμε βιώσει δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχει βαθιές ρίζες σε πολλές κοινότητες έγχρωμων, οι οποίες έχουν την αίσθηση ότι οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται πάντα με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη
Nέα Υόρκη
Ντάλας
ΝτάλαςΌκλαντ
Όκλαντ
Όκλαντ
http://www.iefimerida.gr

Σχόλια