Δεν πληρώνει κανένας! 3.303.110 χρωστούν ληξιπρόθεσμα στο Δημόσιο..Μόνο 1 στους 20 πηγαίνει για ρύθμιση...


..Αλλοι 851.201 φορολογούμενοι «κοκκίνισαν» τον Σεππτέμβριο..

Σκεπτικισμός επικρατεί στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα  και την απόδοση του νέου πακέτου ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ανησυχίες προκαλούν τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, που δείχνουν ότι  εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν ο,τιδήποτε στην εφορία και παρά τις επικρεμάμενες απιειλές κατασχέσεων, δεν έσπευσαν να επωφεληθούν απο τις προηγούμενες ρυθμίσεις....


 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι  μόνον ένας στους 20(!) ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου έχει ρυθμίσει μέχρι τώρα το χρέος του, ενώ μόνον τον Σεπτέμβριο  851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν στη λίστα των «κόκκινων».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 3.303.110 φορολογούμενοι - περίπου 1 στους 2(!) - ήταν υπερήμεροι στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου ο αριθμός τους ήταν  2.451.909. Από τις προηγούμενες ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων έχουν επωφεληθεί μόνον 187.000 (μόλις 5,6%, ή ένας στους 20), οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις. Το ποσοστό των ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων οφειλών είναι ακόμη πιό μικρό: Μόλις 3,3%(!),  2,27 δισ. ευρώ στα 68,4 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφουν αυταπάτες και κρατούν «μικρό» καλάθι για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν. Εκτιμούν ότι  το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς  οι περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία. Ελπίζουν πρωτίστως ότι θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι είχαν σταματήσει τις καταβολές, περιμένοντας να επωφεληθούν από τις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Από τους υπόλοιπους υπολογίζεται ότι θα προσέλθει για ρύθμιση περίπου το 25%, αλλά μόνον οι μισοί από αυτούς θα συνεχίσουν να πληρώνουν μετά από την καταβολή 3-4 δόσεων.
 Τον Νοέμβριο αναμένονονται σημαντικές εισπράξεις και από την εκπρόθεσμη καταβολή δόσης ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου, την οποία πολλοί υπόχρεοι δεν πλήρωσαν, επειδή περίμεναν  την έκδοση νέου διορθωμένου εκκαθαριστικού σημειώματος με έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε προέκυψε από λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9.
Τα δημόσια έσοδα θα παρουσιάσουν λοιπόν σημαντική αύξηση τους επόμενους μήνες - κι αυτό μπορεί  να αξιοποιηθεί δεόντως από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους Ευρωπαίους. Ομως δεν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

Σχόλια