Χαμηλότερος μισθός, δοκιμαστική διετία στο Δημόσιο

Στην αποσαφήνιση της θέσης του σε σχέση με το εισαγωγικό μισθό που θα πρέπει να ισχύει με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2015 προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1».

«Η εισήγησή μας είναι σαφής: Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετή δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό. Μιλάμε επίσης για...
την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά, που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους. Εξετάζεται επίσης μερικό ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «υπάρχει για παράδειγμα προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα Υπουργείο που παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό, τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα Υπουργεία. Η παρέμβαση θα είναι μισθολογικά ουδέτερη. Ό, τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους».....

Όσον αφορά στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «ό, τι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό όταν σχολιάζει δημοσιεύματα που μάλιστα δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Καυστικός ήταν ο ΥΔΜΗΔ και με την αριστερά. «Η ελληνική Αριστερά έχει αλλεργία στην έννοια της αξιολόγησης. Θεωρώ ότι η ίδια η ανθρώπινη φύση έχει διαφοροποιήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα το οποίο να επιβραβεύει τους καλύτερους και να βοηθά αυτούς που δεν αποδίδουν να βελτιωθούν.Από τη στιγμή που η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει το χρέος δεν θα αποδώσει, θα έχει δύο επιλογές για να χρηματοδοτήσει την οικονομία: Ή θα αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο με τους πιστωτές ή θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη και να τυπώσει χρήμα. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται άνετα με την ιδέα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Παραπέρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «αν ήμασταν πιο τολμηροί στις μεταρρυθμίσεις και τις εφαρμόζαμε με μεγαλύτερη πειστικότητα και μεγαλύτερο ενθουσιασμό, θα μπορούσαμε να αποδίδουμε και καλύτερα δημοσκοπικά. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι απολύτως ευκρινείς».

Μιλώντας για τη χάραξη της πολιτικής από εδώ και στο εξής, δήλωσε πως «μόλις βγήκαμε από το νοσοκομείο, δεν μπορούμε να τρέξουμε αμέσως μαραθώνιο. Θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για να ανακτήσει η Ελλάδα πλήρως την ανεξαρτησία της στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής».

Τέλος, για την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως «μπορεί να βρεθεί ένας σπουδαίος Έλληνας ή μια σπουδαία Ελληνίδα που θα μπορεί να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στο εξωτερικό. Όχι κατ’ ανάγκη από το χώρο της πολιτικής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχόλια