Το Barbaros εισήλθε στο "οικόπεδο" 2 της κυπριακής ΑΟΖ - Ξεκίνησαν οι ασκήσεις Ισραήλ-Κύπρου

Aκάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλητικές έρευνες που πραγματοποιούν παρανόμως εντός της κυπριακής ΑΟΖ.Στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 2 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Ακρωτήριο Κιτίου (κοντά στη Λάρνακα)  βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» μαζί με τα δύο συνοδευτικά πολεμικά πλοία.
Το «Μπαρμπαρός» ήδη έκανε σάρωση στο «οικόπεδο» 3 και προχώρησε από νωρίς το πρωί στο «οικόπεδο» 2 με πορεία ανατολική στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού. Πλέει παράλληλα με τις ακτές κρατώντας απόσταση 40 χιλιομέτρων από αυτές εντός του χώρου που η Τουρκία δέσμευσε με την οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX).
Το «Μπαρμπαρός» δεν το ακολούθησε η φρεγάτα «Γκελίμπολου» η οποία έχει μείνει στο «οικόπεδο» 3 ενώ η τουρκική φρεγάτα «Γκοκσεάντα» βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στα νοτιανατολικά της Κύπρου στο οικόπεδο 13 της ΑΟΖ.
Η παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα πιθανόν να προκαλέσει πρόβλημα σε πλοία που χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού αλλά και σε πλοία που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο Saipem 10000, της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ που πραγματοποιεί γεώτρηση στο «οικόπεδο» 9.....

Άρχισε στην Κύπρο η κοινή άσκηση Ισραήλ και Κυπριακής Εθνικής Φρουράς με πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το νησί. Αεροσκάφη F-15 και F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων στον θαλάσσιο και τον χερσαίο χώρο της Κύπρου ενώ η κυπριακή αεράμυνα αναζητεί «εχθρικά» αεροσκάφη.
Η άσκηση πραγματοποιείται κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» και θα συνεχιστεί και αύριο.
Τα αεροσκάφη του Ισραήλ είναι ορατά από τους κατοίκους των πόλεων Λεμεσού και Πάφου. Ισραήλ, Ρωσία, και Αίγυπτος στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία, η οποία προς ώρας προσποιείται ότι δεν τα "ακούει". Με ταχείς ρυθμούς ο Ρ.Τ.Ερντογάν οδηγεί το "σουλτανάτο" του σε απομόνωση.Στην Αθήνα είναι φανερό ότι περιμένουμε από άλλους να βγάλουν τα κάστανα από την "φωτιά".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια