Έκθεση βόμβα της S&P για την Eθνική μιλα για κούρεμα

Γιατί η S&P χτυπάει τώρα την ΕθνικήΟ οίκος προτείνει ένα σενάριο «τρόμου» βάσει του οποίου θα απαιτηθεί νέα διάσωση της τράπεζας από το ΤΧΣ, το οποίο συνεπάγεται ότι θα προηγηθεί«κούρεμα» των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης καθώς και των μετόχων της τράπεζας, βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου.
Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC και τη βραχυπρόθεσμη C που έχει εκδώσει για την Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνεται απο την Standard & Poor’s, διατηρώντας και τις αρνητικές προοπτικές.
Τριγμούς προκαλεί η τελευταία έκθεση της S&P για την Εθνική τράπεζα στην οποία ο οίκος διατηρεί «αρνητικές» τις προοπτικές (outlook) της αξιολόγησης, καθώς εκτιμά ότι η ΑΜΚ δεν θα προσφέρει επαρκές «μαξιλάρι» για την κάλυψη των υψηλών πιστωτικών ζημιών που αναμένονται από τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά....
«η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ευθυγραμμιστεί με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier I) της τάξεως του 8% έως τα τέλη του 2015».
Σύμφωνα με τον οίκο, οι «αρνητικές» προοπτικές της αξιολόγησης αντανακλούν την πιθανότητα υποβάθμισης του αξιόχρεου της Εθνικής εντός των επόμενων 18-24 μηνών, σε περίπτωση που διαφανεί –κατά την κρίση του- στάση πληρωμών επί των υποχρεώσεων της τράπεζας λόγω ανεπαρκών κεφαλαίων ή ανεπαρκούς στήριξης.
Ο οίκος προτείνει ένα σενάριο «τρόμου» βάσει του οποίου θα απαιτηθεί νέα διάσωση της τράπεζας από το ΤΧΣ, το οποίο συνεπάγεται ότι θα προηγηθεί «κούρεμα» των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης καθώς και των μετόχων της τράπεζας, βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου.
Ο οίκος αξιολόγησης χρυσώνει το χάπι χαρακτηρίζοντας θετική άρα και -σωτήρια- τη βούληση του ΤΧΣ να στηρίξει την τράπεζα και την χαρακτηρίζει, ως εκ τούτου, ασφαλή, διατηρώντας την αξιολόγησή της σταθερή.
Η έκθεση βόμβα της S&P σε αυτήν την περίοδο, βρίσκεται εν εξελίξει η ΑΜΚ και η έκδοση του ομολογιακού δανείου της τράπεζας, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Κύκλοι της αγοράς και τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν με νόημα ότι εάν και αυτά που λέει η S&P ευσταθούν εντούτοις εγείρεται θέμα σκοπιμοτήτων πίσω από το timing της έκθεσης.
πληροφορίες Sofokleousin.gr και new money.gr

Σχόλια