Κάνουν ότι γουστάρουν,νέα κομπίνα για να μας ΒΟΥΤΗΞΟΥΝ πάλι χρήματα...Αναδρομικό «κτηματόσημο» για 2.000.000 ιδιοκτήτες.


Aναδρομικά κτηματόσημα θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του Κτηματολογίου ετοιμάζει τις διαδικασίες προκειμένου να αντλήσει συνολικά 95 εκατομμύρια από τους πολίτες.

Η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η εξασφάλιση αυτών των χρημάτων...
που θα χρηματοδοτήσουν μέρος του ελλείμματος του έργου, αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ενταχθεί το έργο ή μέρος του έργου στα χρηματοδοτικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ το οποίο αναμένεται να κλείσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα αναδρομικά κτηματόσημα ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα ιδιοκτησίας (πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε κάθε νοικοκυριό θα αντιστοιχούν παραπάνω απο ένα κτηματόσημο) θα κληθούν να πληρώσουν όλοι εκείνοι που κτηματογραφήθηκαν δεκαπέντε χρόνια πριν, στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου που αναπτύχθηκαν σε 340 προ-Καποδιστριακούς Δήμους και Κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ιδιοκτήτες που κατέχουν δικαιώματα σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι. η Νέα Σμύρνη, η Νίκαια και η Καλαμαριά.

Όλοι αυτοί, μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη...
της δεκαετίας του 90. Τότε το έργο χρηματοδοτούνταν από κοινοτικά κονδύλια και ήταν δωρεάν για τους πολίτες. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του Κτηματολογίου, τα χρήματα επιστράφηκαν στις Βρυξέλλες και το έργο βγήκε εκτός κοινοτικών προγραμμάτων.

Προκειμένου το Κτηματολόγιο να συνεχιστεί με τον νόμο Σουφλιά, το 2008, αποφασίστηκε η αυτοχρηματοδότηση του μέσω τελών που θα πληρώσουν οι πολίτες. Στον νόμο προβλεπόταν ότι θα πληρώσουν αναδρομικά κι όσοι είχαν μπει στο έργο με βάση το παλιό καθεστώς.

Μέχρι σήμερα, ουδέποτε τα χρήματα αυτά ζητήθηκαν από τους παλιούς ιδιοκτήτες. Τώρα και καθώς το Κτηματολόγιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και απασχολεί ιδιαιτέρως την Τρόικα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στραφεί και πάλι στις τσέπες των πολιτών, προκειμένου να κλειστεί η μαύρη τρύπα του έργου. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από δάνειο, από τα κτηματόσημα όσων κτηματογραφηθούν στο μέλλον και ενδεχομένως από το νέο ΕΣΠΑ.

Η διαδικασία για την έναρξη της αναδρομικής πληρωμής κτηματοσήμων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες με ορίζοντα υλοποίησης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σχόλια