Βρώμα και δυσωδία: Τράπεζες έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό με ΑΦΜ ανυποψίαστων πελατών τους !

Γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία. Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν...
τα Ναυπηγεία Ελευσίνας !

Στην Βουλή έφτασαν οι αποκαλύψεις του e-reportaz.gr σχετικά με την σκανδαλώδη υπόθεση των κλεμμένων ΑΦΜ πολιτών που εμφανίζονταν να εμβάζουν εκατομμύρια στο εξωτερικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν σχεδόν… άποροι! Μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας αλλα και τα στοιχεία τα οποία έφερε στο φως η εκπομπή «Ρεπορτάζ» στο Action 24 κινητοποιήθηκε η βουλευτής των ΑΝΕΛ, κυρία Ραχήλ Μακρή η οποία με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ζητά πλήρη πληροφόρηση για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι φορολογικές Αρχές στη λίστα των 52.000 προσώπων που ενέβασαν την περίοδο 2009-11 εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, προέκυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίστηκαν «άποροι εκατομμυριούχοι» οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είχαν εμβάσει ούτε ένα σεντ!

Ο έλεγχος κατέδειξε ότι σε τέσσερις από τις 10 περιπτώσεις οι τράπεζες χρησιμοποίησαν ΑΦΜ συγκεκριμένων πολιτών. Σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι.....

στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις τα «λάθη» έγιναν από την Εμπορική Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank.

Στην υπόθεση ενεπλάκη μια στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη που φέρεται να ενέβασε 44 εκατομμύρια(!), ένας γεωργός από την Κρύα Βρύση, ένας άνεργος από την Αθήνα και ένας άνδρας από τη Σκιάθο. Ο τελευταίος έχει στραφεί με αγωγή εναντίον της τράπεζας και ζητά το ποσό των 400.000 ευρώ.

Υπάρχουν ευθύνες της ΤτΕ;

Στην ερώτησή της η κα Μακρή ζητά, μεταξύ άλλων, να μάθει εάν υπάρχουν ευθύνες στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος ή και οποιαδήποτε άλλου ελεγκτικού ή και εποπτικού φορέα που με πράξεις ή παραλείψεις διευκόλυναν την συγκεκριμένη πρακτική ή επέτρεψαν σε τραπεζικά ιδρύματα να υλοποιήσουν τις ανωτέρω αναφερόμενες ενέργειες.

http://www.e-reportaz.gr

Σχόλια