Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να προλάβει χιλιάδες θανάτους το χρόνο

mhla hmeraΜια δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση “British Medical Journal” έρχεται να δικαιώσει το γνωστό ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Κι επιπλέον καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα μήλο την ημέρα είναι καλύτερο από μια στατίνη την ημέρα, καθώς οι στατίνες έχουν παρενέργειες ενώ τα μήλα δεν έχουν. Να σημειωθεί ότι τόσο οι στατίνες όσο και τα μήλα ρίχνουν τη χοληστερίνη.
Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, αν κάθε άνθρωπος έτρωγε ένα μήλο (αλλά και κάποιο άλλο φρούτο ή λαχανικό) την ημέρα, χιλιάδες πρόωροι θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι φρούτα και τα λαχανικά όπως π.χ. τα μήλα φαίνεται να ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία σχεδόν όσο οι στατίνες, τα φάρμακα που ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερίνη.

Οι υπολογισμοί...........

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άνταμ Μπριγκς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκαναν τις εκτιμήσεις τους με βάση υπολογιστικά μοντέλα και όχι με άμεση επιστημονική έρευνα σε κάποιο δείγμα πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αν οι ενήλικοι άνω των 50 ετών έτρωγαν μια έξτρα μερίδα φρούτων η λαχανικών κάθε μέρα (αντικαθιστώντας κάτι ανθυγιεινό), σε μια χώρα όπως η Βρετανία (είναι περίπου 22 εκατομμύρια άτομα) τότε θα υπήρχαν 8.500 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι.

Μήλα και στατίνες



Στην πραγματικότητα η μελέτη ήταν μια σύγκριση μεταξύ του οφέλους που παρέχουν τα μήλα και οι στατίνες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι στατίνες μπορεί να σώζουν ζωές αλλά έχουν και ορισμένες παρενέργειες.

Αν 17,6 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία έπαιρναν στατίνες (αυτοί που είναι πάνω από 50 ετών και ενδεχομένως έχουν όφελος από τις στατίνες) θα σώζονταν 9,400 ζωές. Θα υπήρχαν όμως 1.000 παραπάνω περιπτώσεις μυοπάθειας και 10.000 επιπλέον περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Με άλλα λόγια, ένα μήλο την ημέρα προσφέρει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία από τις στατίνες.

Σχόλια