"Ξεφορτώνονται" τουρκικά ομόλογα οι ξένοι επενδυτές !!


Οι ξένοι επενδυτές «ξεφορτώνονται» τα τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών, επιδεινώνοντας ένα selloff που ζημιώνει την εικόνα του Ταγίπ Ερντογάν ως του αρχιτέκτονα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία της Κεντρική Τράπεζας της χώρας, οι διεθνείς επενδυτές περιόρισαν την έκθεσή τους σε τουρκικό χρέος κατά 532 εκατ. δολάρια στα 53,8 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 20 Δεκεμβρίου, έχοντας την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα πουλήσει το καθαρό ποσό των 1,38 δισ. δολαρίων. Έχουν μειώσει αρκετά τη συμμετοχή τους σε τουρκικά ομόλογα από το ρεκόρ των 72 δισ. δολαρίων του Μαΐου.

Οι εκροές δείχνουν αντιστροφή της τάσης των επενδυτικών ροών που χρηματοδότησαν την ανάπτυξη της Τουρκίας στη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του Ερντογάν –μια περίοδος κατά την οποία το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας υπερτριπλασιάστηκε και τα δολαριακά ομόλογα σημείωναν κατά μέσο όρο ετήσια κέρδη της τάξης του 9,7%. Η έρευνα για πιθανή διαφθορά που παγίδεψε το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν και ώθησε τρεις υπουργούς σε παραίτηση πλήττει τη φήμη του και φορτώνει νέες απώλειες στη λίρα που είχε ήδη πάρει την κατιούσα τους τρεις τελευταίους μήνες εν μέρει λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του τουρκικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών...........



«Υπονομεύει σημαντικά την εικόνα της οικονομικής επάρκειας που η κυβέρνηση έχτισε τόσο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια», λέει ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management LLC στη Νέα Υόρκη, η οποία επιβλέπει πάγια αξίας περίπου 17 δισ. δολαρίων.

Η λίρα βρέθηκε να υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 2,17 λίρες ανά δολάριο.

H απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς ενισχύθηκε κατά 17 μονάδες βάσης ή κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,73% σήμερα, επεκτείνοντας την άνοδό της από τις αρχές του έτους στις 358 μονάδες βάσης -η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 20 αναδυόμενων αγορών.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1931173



Σχόλια