Προειδοποίηση για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Έκθεση της Mediobanca προειδοποιεί για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, καθώς έχει εισέλθει σε ένα «αρνητικό σπιράλ παραγωγικότητας» από τότε που συνέδεσε την συναλλαγματική της ισοτιμία με το ενιαίο νόμισμα. 

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΕ, η Ιταλία κινδυνεύει να...
έχει την μοίρα της Αργεντινής, η οποία αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το νόμισμα της από το δολάριο το 2001.

Αφήνει αιχμές για το εμπορικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και το κόστος που επωμίσθηκε ο Νότος μετά την κρίση του 2008, συμβαδίζοντας με τις τελευταίες επικρίσεις των υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.

H Mediobanca υπογραμμίζει ότι η ευρωζώνη δεν ικανοποιεί κανέναν από τους τέσσερις όρους μιας βέλτιστης νομισματικής περιοχής, την εργασιακή κινητικότητα, την ευελιξία σε μισθούς και σε τιμές, τη μεταφορά πλεονασμάτων και την ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών κύκλων.

Σύμφωνα με την έκθεση......
της ιταλικής τράπεζας, που σχολιάζει η Telegraph, η διασφάλιση του πλεονεκτήματος της Γερμανίας οδηγεί την ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος και επισημαίνει πως η νομισματική ένωση επέτρεψε στην Γερμανία να εξασφαλίσει εμπορικό πλεονέκτημα, συσσωρεύοντας πλεόνασμα 1,4 τρισ. ευρώ ή 50% του γερμανικού ΑΕΠ.

Η Mediobanca κατηγορεί τις αρχές της ΕΕ ότι μετέφεραν όλο το βάρος της προσαρμογής μετά την κρίση του 2008 στα αδύναμα κράτη μέλη, κλείνοντας τα μάτια στο αρνητικό σπιράλ ύφεσης που προκλήθηκε στο Νότο.

Πηγή:  enet.gr

Σχόλια