Bloomberg: Η Ελλάδα πουλά ακίνητα στο διαδίκτυο για να αποφύγει την χρεοκοπία

Bloomberg: Η Ελλάδα πουλά ακίνητα στο διαδίκτυο για να αποφύγει την χρεοκοπίαΣε διαδικτυακές δημοπρασίες τύπου e-Bay καταφεύγουν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να «ξεφορτωθούν» αναξιοποίητα ακίνητα και να γεμίσουν τον κρατικό κορβανά, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές.
Η Ελλάδα προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι φτωχές επιδόσεις της στις πωλήσεις ακινήτων, μια από τις βασικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης, ύψους 240 δισ. ευρώ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Χωλαίνοντας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της απουσίας ζήτησης, της πολιτικής αντίστασης και των συχνών καθυστερήσεων, οι πωλήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν αποφέρει τα έσοδα που ζητούν οι δανειστές…Με περισσότερες από 70.000 ιδιοκτησίες που ποικίλουν από πολυτελή θέρετρα στις ακτές της Αττικής μέχρι εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των 50 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση είχε αρχικά δεσμευτεί να συγκεντρώσει από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων» σημειώνει το Bloomberg στο άρθρο που υπογράφει η Μαρία Πετράκη.
«Για περίπου 1000 μικρά κτήρια, γραφεία και κατοικίες που ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακές δημοπρασίες έχουν επιλεγεί ως ο καλύτερος τρόπος για να φύγουν από τις ελληνικές λίστες, γρήγορα και με διαφάνεια» λέει ο δρ. Ανδρέας Ταπραντζής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
Το κατεστραμμένο τμήμα της οροφής του κτηρίου στην οδό Σμολένσκυ 4, στο Φάληρο (φωτογραφία: Kostas Tsironis/Bloomberg.  Το κατεστραμμένο..... τμήμα της οροφής του κτηρίου στην οδό Σμολένσκυ 4, στο Φάληρο (φωτογραφία: Kostas Tsironis/Bloomberg.
Το Ταμείο έχει ήδη πουλήσει τρία ακίνητα μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών από όταν ξεκίνησε η διαδικασία τον Ιούλιο, συγκεντρώνοντας 7,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαθέτει προς πώληση άλλες 7 ιδιοκτησίες αυτό τον μήνα.
Μάλιστα στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια πώλησης του «στοιχειωμένου πύργου» της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο.
«Ο μύθος θέλει το φάντασμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη της ερειπωμένης έπαυλης…να διώχνει τους επίδοξους αγοραστές, γογγύζοντας: ‘Το σπίτι είναι δικό μου’. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να…πανικοβληθεί. Η έπαυλη θα πουληθεί στον πλειοδότη μέσω ιντερνετικής δημοπρασίας (που έχει προγραμματιστεί0 για τις 17 Σεπτεμβρίου» γράφει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται στο σάιτ δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ, η τιμή εκκίνησης για την έπαυλη και το οικόπεδο είναι 310.000 ευρώ.
ΕΘΝΟΣ

Σχόλια