Η 6η χώρα της Ευρωζώνης με μνημόνιο είναι… γεγονός! - Στον… χορό της τρόικα και η Σλοβενία

Η 6η χώρα της Ευρωζώνης με μνημόνιο είναι… γεγονός! - Στον… χορό της τρόικα και η Σλοβενία

Μετά τις Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρο, η Σλοβενία αναμένεται να αποτελέσει την 6η χώρα της Ευρωζώνης, η οποία θα προσφύγει στην βοήθεια της τρόικα…

Ειδικότερα, ενώ μέσω των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας, η Σλοβένος Πρωθυπουργός, Alenka Bratusek, χαρακτήρισε «πιθανό» το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας σε διεθνή βοήθεια, σηματοδοτώντας επί της ουσίας, την έλευση την τρόικαστην Μπρατισλάβα.

Η Σλοβένος Πρωθυπουργός προβαίνει για πρώτη φορά, στις άνωθεν αποκαλύψεις, καθώς μέχρι στιγμής, απέφευγε να προϊδεάσει τους Σλοβένους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Το αίτημα προσφυγής ενδέχεται να κατατεθεί αργότερα, είτε το 2013 είτε στις αρχές του 2014» εξήγησε χαρακτηριστικά, η Alenka Bratusek.
Βέβαια, ως καταλύτη εξελίξεων, η Alenka Bratusek χαρακτήρισε τα stress test των σλοβενικών τραπεζών, καθώς όπως ξεκαθάρισε «τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί πριν την ολοκλήρωση των stress test»......
Ωστόσο, η δημόσια κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένου και της Κεντρικής Σλοβενικής Τράπεζαςεμφανίζεται βέβαιη για την προσφυγή της Σλοβενίας στην τρόικα.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κεντρική Τράπεζα για την εν λόγω πιθανότητα, προκειμένου να λάβουμε βοήθεια για τον τραπεζικό μας τομέα» υπογράμμισε παράλληλα, η Alenka Bratusek.
Οι σλοβενικές τράπεζες, οι οποίες επί τω πλείστον έχουν κρατικοποιηθεί, αντιμετωπίζουν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 21,5% του ετήσιου ΑΕΠ.
Η Σλοβενία καλείται μέχρι την 1η Οκτωβρίου να παρουσιάσει ενώπιον της Κομισιόν, τομεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2015 έναντι του ελλείμματος 7,9% για φέτος.
Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα, την σλοβενική πρωτεύουσα αναμένεται να επισκεφτεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Σχόλια

  1. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ….ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Αν λοιπόν δεν υπήρχε Μνημόνιο, δικαιούται κανείς να πει, με μετριοπαθείς μάλιστα υπολογισμούς, ότι μέχρι σήμερα στο δημόσιο χρέος του 2009 (298 δισ.) θα είχαν προστεθεί καμία 30αριά δισ. ως έλλειμμα το 2010, καμία 30αριά δισ. το 2011, καμία 30αριά δισ. το 2012 και καμιά 15αρια δισ. μέχρι φέτος τον Ιούνιο.
    Με λίγα λόγια, χωρίς Μνημόνιο και μέτρα, το κοντέρ του δημοσίου χρέους δεν θα έγραφε σήμερα 321 δις, αλλά πάνω από 400 δισ.
    Αν συνεχιζόταν δηλαδή ο εγκληματικός ρυθμός ελλειμμάτων της κυβέρνησης Καραμανλή και δεν υπήρχε κυβέρνηση Παπανδρέου να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και μετά να πετύχει την διαγραφή χρέους, το χρέος σήμερα δεν θα ήταν 321 δισ. αλλά πάνω από 400.
    Αυτά, απλά και μπακαλίστικα, για όσους λένε ότι οι κόποι πάνε χαμένοι αφού το χρέος αυξάνεται. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει τίποτα και δεν έχουν καταλάβει πόσο θα ήταν το χρέος σήμερα, πόσο ιλιγγιωδώς περισσότερο θα αυξανόταν, αν δεν κάναμε τίποτα.
    Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά, πόσα δισ. χειρότερο δηλαδή θα ήταν το χρέος χωρίς Μνημόνιο, δεν έχουν καμία σημασία.
    Είναι τελείως υποθετικά. Αφού ήδη με το χρέος και το έλλειμμα και την ύφεση του 2009 επί Καραμανλή, όταν αποκαλύφθηκαν, σταμάτησαν όλοι να δανείζουν την Ελλάδα ή δάνειζαν με απαγορευτικά - ληστρικά επιτόκια.
    Επομένως, αν δεν είχε στηθεί με διπλωματικό μαραθώνιο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για να δανειστεί η Ελλάδα και δεν υπογραφόταν το Μνημόνιο, το χρέος θα είχε εξαφανίσει τη χώρα από το Μάιο του 2010.
    Και ελάχιστοι θα ασχολούνταν με το πόσο είναι το χρέος σήμερα. Γιατί, θα είχαμε τελειώσει όλοι τότε μέσα σε μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.
    Τελικά πάλι ο Παπανδρέου ..φταίει που γλιτώσαμε 80 δις ευρώ και επί πλέον δεν πτωχεύσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΣ ΕΣΩΣΕ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Γράφει ο Ν Βράχος

    Όλοι σιγά –σιγά αρχίζουμε να αναπνέουμε. Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που ένας ‘’τρελός’’ Έλληνας πολιτικός, πήρε την απόφαση να σώσει την πατρίδα μας από το χείλος του γκρεμού και σήμερα ελπίζουμε, και σήμερα υπάρχουμε και....
    σήμερα δειλά -δειλά κάνουμε σχέδια και όνειρα πάλι.
    Όλοι σήμερα γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε, ότι η χρεοκοπία με τις ΟΛΕΘΡΙΕΣ συνέπειές της κτυπούσε την πόρτα μας.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι το τέλος του 2009 ήταν το χρονικό ορόσημο της οικονομικής μας καταστροφής και της εθνικής μας υποδούλωσης. Θέλαμε 35 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ για να επιβιώσουμε σαν κράτος.
    Όλοι ξέρουμε σήμερα, ότι είμαστε θύματα εξωτερικών δυνάμεων που επιθυμούν το πλούσιο υπέδαφός μας, και ένας προδομένος λαός θύμα μιας πολιτικής κλίκας, τόσο της αντιπολίτευσης , της εποχής εκείνης, όσο και των αδίστακτων ‘’ΒΡΟΥΤΩΝ’’ εντός του Πασοκ.

    Άνθρωποι , πολιτικά αδίστακτοι, ηθικά ανύπαρκτοι και ιδεολογικά νεκροί, επιχείρησαν την πολιτική και οικονομική δολοφονία των Ελλήνων. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα τολμούν και ..παρουσιάζονται’’ κομίζοντες γλαύκας’’. Είναι αλήθεια ..κλόουν της προστυχιάς!
    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε την αλήθεια.

    Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου θυσιάστηκε, βρίστηκε, προπηλακίστηκε, συκοφαντήθηκε και ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

    Σήμερα ο λαός μας σιγά-σιγά ξαναγυρίζει και κοιτά με ευγνωμοσύνη ,αυτόν που στάθηκε δίπλα του και αγωνίστηκε με όλα τα θεριά.

    Αυτόν που δεν έβρισε, αυτόν που δεν συκοφάντησε, αυτόν που δεν κατέβηκε στο λάκκο της πολιτικής λάσπης. Ήξερε, όπως ξέρουμε όλοι μας, ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη όλους. Μόνο όλοι μαζί αδελφωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Όταν κάποιοι ‘’αόρατοι’’ (;)μας βάζουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας, γιατί άραγε το κάνουν; Γιατί αυτοί ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! θέλουν να μας εκμεταλλεύονται και να μας κλέβουν το αίμα μας.

    Το Πασόκ, πιστό σε αρχές και παραδόσεις, είναι υπέρ της ισότητας, της ευνομίας , του κράτους ΔΙΚΑΙΟΥ ! Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου! Όλοι είμαστε εντός του νόμου με ισοτιμία, ευνομία και ισονομία.

    Το κράτος έχει όργανα που φροντίζουν, για την εύρυθμη λειτουργία του. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ!

    Έτσι , όλοι μαζί μπορούμε να αγωνισθούμε για το καλό των παιδιών μας, μονιασμένοι και αγαπημένοι.

    Περισσότερο ψωμί τρώμε με μέλι, παρά με ξύδι.
    Γιώργο, σε ευχαριστούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου