Ηλιακός συλλέκτης συγκεντρώνει ενέργεια ισοδύναμη με 2.000 Ήλιους (ΒΙΝΤΕΟ)


Ομάδα ερευνητών της IBM σχεδίασαν έναν πρωτοποριακό ηλιακό συλλέκτη ο οποίος θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει το 80% του ηλιακού φωτός και να το μετατρέψει εξ' ολοκλήρου σε χρήσιμη ενέργεια ισοδύναμη με 2.000 Ηλιους.
Παράλληλα, το πρωτοποριακό σύστημα θα παρέχει καθαρό αέρα και δροσερό νερό στην περιοχή που θα εγκατασταθεί, ενώ ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η IBM ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα κοστίζει όσο το 1/3 του κόστους των σημερινών ανάλογων τεχνολογιών.

Με βάση τις πληροφορίες από την Greenpeace International και την Ευρωπαϊκή Ένωση ηλεκτρολογικών, η IBM ισχυρίζεται ότι θα χρειαστεί μόλις 2% της συνολικής έκτασης της Σαχάρας, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλου του κόσμου.

Το σύστημα HCPVT είναι σχεδιασμένο σε ένα «πιάτο» καλυμμένο με κομμάτια σαν καθρέφτη.

Το πιάτο στηρίζεται και ελέγχεται από ένα σύστημα εντοπισμού που κινείται μαζί με τον ήλιο. Ακτίνες του ήλιου αντανακλούν στον καθρέφτη και πηγαίνουν στους δέκτες που περιέχουν τσιπ φωτοβολταϊκών, το καθένα από τα οποία μπορεί να δημιουργήσει 200-250 βατ σε οκτώ ώρες. Συνδυασμένα τα εκατοντάδες τσιπ προσφέρουν 25 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «πιάτο» ψύχεται με υγρά που είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικά από παθητικές μέθοδου αέρα, διατηρώντας το HCPVT ασφαλές ώστε να λειτουργούν σε μία συγκέντρωση 2.000 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο, και μέχρι και 5000 φορές μεγαλύτερη από του ήλιου.
Η τεχνική της άμεσης ψύξης είναι εμπνευσμένη από το διακλαδισμένο σύστημα παροχής αίματος στο ανθρώπινο σώμα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ψύξη υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, όπως το Aquasar.

Το σύστημα θα είναι επίσης σε θέση να..........
δημιουργήσει φρέσκο ​​νερό με το πέρασμα υγρού 90 βαθμών Κελσίου μέσα σε ένα σύστημα απόσταξης που εξατμίζεται και αφαλατώνει έως 40 λίτρα κάθε μέρα ενώ παράλληλα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρει εκπληκτικό κλιματισμό από ένα θερμικό ψύκτη απορρόφησης που μετατρέπει τη θερμότητα.

Αντικαθιστώντας το ακριβό ατσάλι και γυαλί το HCPVT είναι λιγότερο δαπανηρό από οτι πολλές άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Τα υψηλής τεχνολογίας ψυγεία και τα καλούπια του κατασκευάζονται στην Ελβετία και μέσα από το σχεδιασμό τους, η IBM πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει ένα κόστος μικρότερο από 10cents ανά κιλοβατώρα.

Αποδοτικό και αποτελεσματικό, το σύστημα HCPVT θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.


ΠΗΓΗ:http://www.iefimerida.gr

Σχόλια