Κρούγκμαν: Ναι, η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ τώρα.


«Αν ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα την τραπεζική αργία όσο χρειαζόταν για να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο blog του The Conscience of a Liberal, στους New York Times.

Με αυτόν τον σχεδόν προκλητικό τρόπο...ο νομπελίστας που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό μετά τις επανειλημμένα αποτυχημένες εκτιμήσεις του περί εξόδου και της Ελλάδος από το ευρώ προσεγγίζει με ένα εναλλακτικό τρόπο τα προβλήματα της Κύπρου.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εξηγεί εξαρχής ότι το κείμενό του αποτελεί απάντηση σε αναγνώστη που του ζήτησε να πάρει θέση για το ζήτημα της Κύπρου χωρίς να σκεφτεί κατά πόσο η θέσεις του είναι πολιτικά ρεαλιστικές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αμερικανό οικονομολόγο, αν η Κύπρος παραμείνει στο ευρώ με τα νέα δεδομένα θα καταδικαστεί σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης που σύμφωνα με την εκτίμησή του θα διαρκέσει χρόνια. Αν όμως βγει από το ευρώ θα είναι σε θέση να υποτιμήσει το νέο της νόμισμα και να επιταχύνει την διαδικασία ανάπτυξης της οικονομίας της.

«Δεν θα με εξέπληττε μία πτώση της τάξης του 20% στο ΑΕΠ, τονίζει.......... Ποιο δρόμο θα επιλέξει να ακολουθήσει όμως διερωτάται και εν εν συνεχεία επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι απαραίτητο να αναπτύξει ταχύτατα το τουριστικό της προϊόν και να διευρύνει την γκάμα των προϊντων που εξάγει, με οδηγό τα αγροτικά προϊόντα, αν και όπως λέει, λόγια δεν πολυγνωρίζει το αντικείμενο... Αυτό όμως που γνωρίζει και εκτιμά ως ολοφάνερο είναι ότι η υποτίμηση του νέου της νομίσματος θα δημιουργούσε πολλά φθηνά πακέτα διακοπών για τους βρετανούς τουρίστες.

Στο ερώτημα αν είναι εφικτή η έξοδος από το ευρώ, ο Πωλ Κρούγκμαν εξηγεί ότι το σημείο Eichengreen, σύμφωνα με το οποίο έστω και μια υποψία εξόδου θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζας - είναι πλέον άνευ αντικειμένου: οι τράπεζες είναι κλειστές και τα κεφάλαια υπό έλεγχο. Επομένως, διευκρινίζει, αν ήμουν δικτάτορας, θα παρέτεινα απλώς την τραπεζική αργία όσο χρειαζόταν για να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια