Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την γαλλο-βρετανική πρόταση για προμήθεια όπλων στους αντάρτες της Συρίας



Μάρτιος 15, 2013.

Η σύνοδος της ευρωπαϊκής ένωσης απέρριψε τη γαλλο-βρετανική  παρότρυνση για άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ  και την αποδοχή του εφοδιασμού με όπλα των ανταρτών της Συρίας, εκφράζοντας φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία κούρσα εξοπλισμών και να επιδεινώσει την περιφερειακή αστάθεια.

Η Γαλλία και η Βρετανία υποστήριζαν την πρόταση για παρέκκλιση  του εμπάργκο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τους διπλωμάτες της ΕΕ, το θέμα θα επανεξετάσουν  οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ σε ημερήσια διάταξη  την επόμενη εβδομάδα.

«Κανείς πραγματικά δεν ενδιαφέρεται (για την άρση του εμπάργκο), είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ «και δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει κάτι άμεσα».

 Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, θέλουν να στηρίξουν τους αντάρτες που διεξάγουν έναν διετή αγώνα εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ –Άσαντ. 

Πολλοί, όμως, έχουν εκφράσει φόβους ότι η παροχή άδειας για την προμήθεια όπλων στους αντάρτες θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράδοση όπλων σε λάθος χέρια- κυρίως σε ισλαμιστές που βρίσκονται στις τάξεις  των ανταρτών,  και αυτό θα εντείνει,  σε υποστηρικτές του Άσαντ,  να παραδώσουν προς αυτόν  και την κυβέρνησή του, περισσότερα οπλικά συστήματα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, δήλωσε  ότι.............. ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να εξετάσουν το θέμα ‘ως ζήτημα προτεραιότητας’ στις 22 κι 23 Μαρτίου στη συνάντηση του Δουβλίνου.
Έτσι το θέμα αυτό βρίσκεται εκκρεμότητα

Σχόλια