Και εάν η ΕΕ απαιτήσει να πηδήξουν από το παράθυρο;



Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι Ρώσοι έχουν στην Κύπρο 18 έως 26 δισ. δολάρια. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις απώλειες των καταθετών αν εφαρμοστεί η απόφαση για τον φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων...


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρωσικών Τραπεζών Γκαρεγκίν Τοσουνιάν είπε:
Μέχρι σήμερα πάντοτε έκανα δηλώσεις για τη σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ξέρει πως να βγει ορθά από δύσκολες καταστάσεις.  
Η τελευταία πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ένωσης, μου προκάλεσε πραγματικό σοκ. Πρόκειται για μια εκπληκτική, λανθασμένη απόφαση! Και αυτή η απόφαση έχει προξενήσει σοβαρή ζημιά στη φήμη όχι μόνο του «υπεράκτιου παραδείσου», αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθεί η άποψη για την κατάσταση στην Κύπρο του επικεφαλής της εταιρίας παροχής συμβουλών εμπειρογνωμοσύνης NEOKON, οικονομολόγος Μιχαήλ Χάζιν:............
- Θεωρώ πολύ σοβαρούς τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού παιχνιδιού. Τέτοια παραβίαση τους από μέρους της ΕΕ, διάβαζε, Γερμανίας, πιθανώς υιοθετήθηκε μόνο με τη συγκατάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και το ΔΝΤ την έδωσε συνειδητοποιώντας, όπως φαίνεται, ότι είναι αδύνατο να διατηρηθεί το υφιστάμενο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με την παρούσα του μορφή. Γενικά, τις τράπεζες ήδη δεν τις λυπάται. Και άσχετο αν οι Κύπριοι βουλευτές αποδεχτούν την απαίτηση της ΕΕ ή όχι, η χρεοκοπία έχει διακηρυχθεί. Το κλείσιμο των τραπεζών (είναι η έκτη μέρα που δεν λειτουργούν στο νησί) είναι ακριβώς αθέτηση υποχρεώσεων και χρεοκοπία. Νωρίς ή αργά η χρεοκοπία θα επεκταθεί στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αν η κατάθεση στην τράπεζα δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος γενικά είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Είναι πραγματικός όλεθρος!
Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε εντολή στην Κύπρο να διαπραγματευτεί το δάνειο μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, χωρίς τη συμμετοχή τρίτων χωρών, ιδίως της Ρωσίας. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η ηγεσία της ουσιαστικά κρατικής, δεύτερης σε μέγεθος στο νησί Κυπριακής Λαϊκής Τράπεζας (Cyprus Popular Bank) έσπευσε να μεταβεί στη Μόσχα. Και προηγουμένως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στο Κρεμλίνο. Όπως έγινε γνωστό, με αντάλλαγμα το χρήμα στη Ρωσία προτείνουν κυπριακές τράπεζες και κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Πώς τόλμησε η Λευκωσία να παρακούσει τις Βρυξέλλες; Απαντά ο Μιχαήλ Χάζιν:
- Είναι δύσκολη η κατάσταση ... Βλέπουμε μια έντονη σύγκρουση μεταξύ Πούτιν και Μέρκελ, που σχετίζεται με τις σφαίρες επιρροής. Η Μέρκελ είπε: «Η Κύπρος είναι δική μας», ο Πούτιν απάντησε: «Όχι, δεν είναι μόνο δική σας». Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά διεκδικεί την αρχηγία στον καθορισμό των κανονισμών του χρηματοπιστωτικού παιχνιδιού. Και αν απαιτήσει, ας πούμε, να πηδήξουν από το παράθυρο, μάλιστα, τη στιγμή που η ίδια δεν είναι σε θέση να στηρίξει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη; Οι χώρες-μέλη της χάνουν την υπομονή τους. Γι΄αυτό και αρχίζουν να αναζητούν μόνες τους πηγές χρηματικών πόρων. Για το γεγονός ότι ακόμη και τέτοια μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, τολμούν να παρακούσουν τις Βρυξέλλες, φταίνε οι τελευταίες.
Όπως μεταδίδεται, στις 21 Μαρτίου κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνεχίσει τις συνομιλίες στη Μόσχα.

Σχόλια

  1. Τώρα καταλαβαίνουν πολλοί τι γλύτωσε η Ελλάδα το 2010…
    Γ. Παπανδρέου, Βουλή, ομιλία για την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, 6/5/2010:
    «Και δεν άκουσα και δεν έχει ακούσει κανένας εναλλακτική λύση -πολύ θα το θέλαμε.
    Πέστε, εξηγήστε τι θα συμβεί, αν χρεοκοπήσει η χώρα, αν κηρύξει στάση πληρωμών.
    Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις, που όλοι κοπτόμαστε κατά τα άλλα;
    Τι θα γίνει, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, με ένα κράτος, που δεν μπορεί να δώσει τίποτα;
    Τι θα γίνει με τις καταθέσεις των κόπων του ελληνικού λαού, σε μια οικονομία που θα καταρρεύσει;»

    Ο Σαμαράς δεν τον στήριξε – καταψήφισε με περισσή σιγουριά το νομοσχέδιο εκείνο το βράδυ.
    Ο Τσίπρας τον κατηγόρησε για “επικοινωνιακή και οικονομική τρομοκρατία”. Τα ίδια και η Παπαρήγα.

    Γενικά, ουδείς είχε αντιληφθεί το διακύβευμα.

    Ουδείς είχε αντιληφθεί τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η Ελλάδα.

    Αντίθετα, και εκείνο το βράδυ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 τον κατηγορούσαν ότι τρομοκρατούσε με παραμύθια τον κόσμο για να περάσει σκληρά μέτρα.

    Αυτό έλεγαν εν χορώ, επί μήνες, όλοι: κόμματα, εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια, πρωϊνάδικα, καθηγητάδες, οι πάντες.

    Το πόσο “παραμύθια” ήταν όλα αυτά, όλα αυτά που γλυτώσαμε από το 2010 μέχρι σήμερα – με βαρύ κόστος, αλλά τα γλυτώσαμε χάρη στον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του – φαίνεται τώρα στην περίπτωση της Κύπρου.

    Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Θα επανέλθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έκανε μονομερή διαγραφή χρέους το 2010;
    Απάντηση: Με πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή εκτός τόκων) 24 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να βρει αμέσως αυτά τα 24 δισ. ευρώ που της έλειπαν για να καλύψει τα έξοδά της και να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες. Υπήρχε κάποιος να της τα δώσει, όταν έχει κηρύξει στάση πληρωμών; Φυσικά, απολύτως κανείς. Ποιος ιδιώτης θα δάνειζε σε μία χώρα που είχε μόλις ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει όσα χρωστάει; Καμία χώρα δεν θα δάνειζε σε κάποιον που είχε κάνει μονομερή στάση πληρωμών.

    Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Από τους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων ήταν (και είναι) οι ελληνικές τράπεζες. Με ένα μονομερές «κούρεμα» από τη μία μέρα στην άλλη θα έμεναν χωρίς επαρκή κεφάλαια και θα έπρεπε να σταματήσουν να λειτουργούν. Ποιος θα τις ανακεφαλαιοδοτούσε; Και τι θα συνέβαινε ακριβώς στην ελληνική οικονομία αν οι ελληνικές τράπεζες κατέρρεαν;

    «Ναι», λένε πολλοί. «Τότε όμως η Ελλάδα μπορούσε να απειλήσει τους εταίρους της με χρεοκοπία που θα τους δημιουργούσε προβλήματα -ειδικά στις ξένες τράπεζες. Και μπροστά στις απώλειες που θα είχαν οι ξένες τράπεζες, η Ευρώπη θα ενέδιδε και θα μπορούσε να κουρευτεί και το χρέος μας». Πόσο αφελής ή επικίνδυνα καιροσκοπική είναι αυτή η προσέγγιση... Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2010 η Ε.Ε. δεν ήθελε καν να συνδράμει την Ελλάδα με χρήματα, πόσο μάλλον να μπει σε μία αδιανόητη τότε διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους σε χώρα της Ευρωζώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος θα ανοίξει το φάκελο της Κύπρου;

    ΓΙΑΤΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;

    Ο ρόλος των Αμερικανών, το παλάτι, οι συνταγματάρχες και...
    οι στρατηγοί
    Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης απαντήθηκαν δύο βασικά ερωτήματα: Επανάσταση ή πραξικόπημα; Διαρκές ή στιγμιαίο το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας; Οι απαντήσεις είναι γνωστές.
    Ήταν πραξικόπημα… γι’ αυτό και δικάστηκαν 21 επίορκοι αξιωματικοί, που τα κατάφεραν (μόνοι τους!) να πάρουν την εξουσία.
    Και ήταν στιγμιαίο, γι’ αυτό και δεν δικάστηκαν 139 ευυπόληπτοι πολίτες οι οποίοι επάνδρωσαν τις χουντικές «κυβερνήσεις». Αναπάντητο έμενε το κύριο ερώτημα: Ήταν καθαρά ελληνική υπόθεση ή μια δικτατορία made in USA — η πρώτη σε ευρωπαϊκή χώρα; Τα όσα είχαν προηγηθεί είναι γνωστά:
    Η Ιστορία της προδοσίας της Κύπρου παραμένει ακόμη «ΘΟΛΗ» !
    Είναι μοναδική ευκαιρία να ζητήσει η Χρυσή αυγή το ‘’ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’.
    Ισχυρίζονται ότι αποτελούν συνέχεια της 21ης Απριλίου.
    Έτσι θα μάθουμε ΔΥΟ πράγματα :
    1). Αν είναι συνέχεια η Χρυσή Αυλή της Χούντας του 1967 ή μας δουλεύουν;
    2). Ποια είναι η αλήθεια; ΠΟΙΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου