ΝΕΑ "ΜΑΥΡΗ" ΠΡΟΒΛΕΨΗ WiFo: "Ή αλλάζει η συνταγή ή βουλιάζει η Ελλάδα"...


"Άμεση αλλαγή οικονομικής στρατηγικής για την Ελλάδα",προτείνει το αυστριακό οικονομικό Ινστιτούτο WiFo, προσθέτοντας τον έντονο προβληματισμό που έχει επιστέψει σε πολλούς ξένους οίκους για την οικονομική πορεία της χώρας εν μέσω σκληρότατων φοροεισπρακτικών μέτρων, αλλά παρ'όλα αυτά με κατάρρευση των εσόδων
.Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ, "Η Ελλάδα δεν έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στην Ελλάδα χωρίς μεταβολή της στρατηγικής και χωρίς βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους".
Ο αυστριακός οικονομολόγος, υποστηρίζει ότι χωρίς αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής και επενδυτική βοήθεια από την Ευρώπη, δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Η έκθεση αναφέρεται στη σημασία που έχουν οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για τη μείωση των εισοδηματικών διαφορών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
"Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι ή οι πόροι που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, προκειμένου να υπάρξει το 2013 η απαραίτητη συνιστώσα ανάπτυξης",επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.
"Είναι άσκοπο να παρέχεται οικονομική στήριξη μέσω δανείων και εγγυήσεων και ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται ο απαραίτητος ενεργός παράγων των μεταρρυθμίσεων εξαιτίας της μη απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία ή της χρονοβόρας διαδικασίας παροχής δανείων για τη Νότια Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", υπογραμμίζεται στο προοίμιο.
"Το 2013 υπολογίζεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι κατά 23% χαμηλότερο από το 2008 –όταν είχε φτάσει στην υψηλότερη τιμή του. Επομένως όχι μόνο έχει επέλθει στασιμότητα στη διαδικασία σύγκλισης της Ελλάδας, αλλά η ίδια η σύγκλιση έχει αναστραφεί", αναφέρεται στην ανακοίνωση του WiFo.
Η έκθεση συμπεραίνει ότι........
 "το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν το 2012 κατά 28% χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. των 15, δηλαδή το χάσμα ήταν μικρότερο σε σχέση με το 1960 (60% του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15, το 2008: 84%), ωστόσο η εισοδηματική υστέρηση της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών έχει εμφανώς αυξηθεί", διαπιστώνεται.
Τέλος, όσον αφορά το εργασιακό κόστος, το το διάστημα 2000-2008 "ήταν κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 15, όχι επειδή ήταν μεγαλύτερες οι αυξήσεις στους μισθούς, αλλά επειδή σημειώθηκε στασιμότητα στην παραγωγικότητα".
Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη ήταν και η μείωση των άμεσων επενδύσεων. Ωστόσο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, "από το 2008 το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2012 ήταν κατά 4% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000".

Σχόλια