Διαχείριση απορριμμάτων: προσωρινά σε ιδιώτη τα σκουπίδια της Αττικής.


Την προσωρινή διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής αναλαμβάνει επίσημα η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ μετά από απόφαση του φορέα διαχείρισης της χωματερής, διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ).
Σύμφωνα με το euro2day, η ανάθεση γίνεται μέχρι να επιλεγεί μέσω διαγωνισμού ο ανάδοχος για το ΧΥΤΑ Φυλής, εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων από το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ.
Ως αιτία της αδυναμίας του ΕΔΣΝΑ προβάλλονται τα υπέρογκα χρέη του φορέα, που ανέρχονται στα 83 εκατ. Ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μηχανήματα διαχείρισης απορριμμάτων του συνδέσμου βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και 10 μήνες χωρίς να επισκευάζονται. Ως αποτέλεσμα οι 80 εργαζόμενοι του ΕΔΣΝΑ ουσιαστικά δεν είχαν αντικείμενο εργασίας.
Κατά το διάστημα των 10 μηνών, τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Φυλή είχε αναλάβει ήδη η ΗΛΕΚΤΩΡ, κατόπιν προφορικής συμφωνίας.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, υποστηρίχθηκε πως «η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης υπήρξε μονόδρομος καθώς εξαιτίας βλαβών στα μηχανήματα, ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και ο κίνδυνος να βρεθεί το λεκανοπέδιο σε εκρηκτικό αδιέξοδο εν μέσω θέρους είναι υπαρκτός».
Την προσωρινή ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής σε ιδιώτη είχε προοιωνίσει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους διευθυντές του ΕΔΣΝΑ ότι ο φορέας δεν μπορεί να επιτελέσει το συγκεκριμένο έργο 

Σχόλια