Ν.Υ Τimes: Η CIA φροντίζει για τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών


Πράκτορες της CIA εποπτεύουν στην Τουρκία τις παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν πέφτουν στα χέρια μελών της Αλ Κάιντα, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Νιού Γιορκ Τάιμς». 
Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη αραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, διευκρινίζει ότι τα όπλα αγοράζονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και μεταφέρονται μέσω των συνόρων από ένα δίκτυο της συριακής αντιπολίτευσης. Οι παραδόσεις αυτές περιλαμβάνουν αυτόματα τουφέκια, εκτοξευτήρες ρουκετών, πυρομαχικά και ορισμένα αντιαρματικά όπλα τα οποία επέτρεψαν στους αντάρτες να αντισταθούν στις κατά πολύ ανώτερες δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σύμφωνα με τους «Νιού Γιορκ Τάιμς», πράκτορες της CIA τοποθετημένοι στη νότια Τουρκία εποπτεύουν τις παραδόσεις όπλων και συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι μια κατατεμαχισμένη δύναμη. «Οι πράκτορες της CIA είναι επιτόπου και επιχειρούν να αποκτήσουν νέες πηγές (πληροφοριών) και να στρατολογήσουν ανθρώπους», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη έναν Άραβα αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών που ενημερώνεται τακτικά από τους Αμερικανούς ομολόγους του. 
Οι «Νιού Γιορκ Τάιμς» επικαλούνται επίσης Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρωγή τους προς τους αντάρτες προμηθεύοντάς τους δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Η τελική απόφαση δεν έχει πάντως ληφθεί.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται μια εβδομάδα αφότου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραδίδει ελικόπτερα στη σύμμαχό της Συρία.

Η Ουάσινγκτον αρνείται..... από την πλευρά της ότι εξοπλίζει την αντιπολίτευση ενώ η Μόσχα διαψεύδει ότι στέλνει όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στο καθεστώς για να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια