Ψυχρός πόλεμος 2? Ρωσία-Κύπρος: νέα σελίδα επιχειρηματικών σχέσεων

Ρωσία-Κύπρος: νέα σελίδα επιχειρηματικών σχέσεων

Επιτευχθεί η συμφωνία για τη χορήγηση διακρατικού δανείου μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στις 18 Ιουνίου με το ποσό των $6.3 δισεκατομμύρια που ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση.


Στη Ρωσία έχει συσταθεί Επιχειρηματικό Συμβούλιο Συνεργασίας με την Κύπρο. Η ιδρυτική συνεδρία του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΕΒΕ ΡΟ).


 «Οι ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζουν την ενδυνάμωση των θέσεων τους στον παγκόσμιο στίβο. Η σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Συνεργασίας με την Κύπρο αποτελεί επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος», - είναι πεπεισμένος ο Μιχαήλ Κουζοβλιόφ, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου και Α΄Αντιπρόεδρος της «Τράπεζας Μόσχας». Ως το 2008 ο Κουζοβλιόφ κατείχε τη θέση του.....
Εκτελεστικού Διευθυντή της «Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας – Κύπρος Λίμιτεντ». «Ο νέος διμερής οργανισμός αποτελεί συνέχιση του επαγγελματικού μου ενδιαφέροντος για την Κύπρο ως ενός από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας», - λέει ο Μιχαήλ Κουζοβλιόφ.
Το επενδυτικό κλίμα, το οποίο διατηρείται στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας, ασκεί ευεργετική επίδραση στις διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις. Η Κύπρος για τη Ρωσία είναι ιδιόμορφο περιφερειακό χρηματιστικό κέντρο, γιατί, όπως είναι γνωστό, σήμερα πολλές ρωσικές εταιρίες έχουν σ΄ αυτή τη χώρα γραφεία και αντιπροσωπείες τους. Ελπίζω ότι η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και  της Κύπρου όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών οργανώσεων, και θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.
Ας υπενθυμίσουμε ότι η συνεννόηση για την ίδρυση του διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου είχε επιτευχθεί από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ στη Λευκωσία.
Ήδη εδώ και πολλά χρόνια η Κύπρος είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, το 2010 ο όγκος αυτών των επενδύσεων ξεπέρασε τα 50 δισεκ. δολάρια.
Σήμερα η Ρωσία εξάγει στην Κύπρο ενεργειακούς πόρους, μηχανικό εξοπλισμό και ορυκτά προϊόντα. Και εισάγει από την Κύπρο προϊόντα της χημικής βιομηχανίας, είδη διατροφής και γεωργικές πρώτες ύλες. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι στην περίοδο πριν την κρίση ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας ανέρχονταν σε πέντε δισεκ. δολάρια το χρόνο, ενώ το 2010 αυτοί οι δείχτες μειώθηκαν σε ύψος κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια. «Ένας από τους στόχους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι η αποκατάσταση του παλιού επιπέδου εμπορικών συναλλαγών», - είπε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκεόργκι Πετρόφ:
Αν ληφθεί υπόψη το οικονομικό δυναμικό των δύο κρατών, βέβαια, έχουν αξιοποιηθεί κάθε άλλο παρά όλες οι εφεδρείες. Σήμερα η Κύπρος είναι σημαντική για μας όχι μόνο σαν χωριστή χώρα, αλλά και σαν ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει πολλές ρωσικές πρωτοβουλίες. Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο έχει συσταθεί σαν άλλο ένα δραστικό εργαλείο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός θα καταστεί κατά κάποιο τρόπο επιχειρησιακό όργανο της Ρωσο-Κυπριακής Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας. Και αν η Επιτροπή δημιουργεί κοινές ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, η πραγματοποίηση συγκεκριμένων συμφωνιών αποτελεί καθήκον των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, οι οποίοι ακριβώς είναι σήμερα μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Εκτός των στέρεων οικονομικών σχέσεων, θεωρεί ο Γκεόργκι Πετρόφ, πολύ θετικό για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πνευματική, ιστορική και θρησκευτική συγγένεια των λαών μας. Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ ΡΟ, πρόκειται για στέρεο θεμέλιο, το οποίο παρέχει στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αύριο

Σχόλια