Σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά - Μπήκε νοσοκομείο



Στο Αττικό Νοσοκομείο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για σοβαρό οφθαλολογικό περιστατικό που χρήζει άμεσης ιατρικής χειρουργικής επέμβασης.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από τους υποκείμενους χιτώνες. Συνήθως πρόκεται για αποτέλεσμα υψηλής πίεσης στο μάτι του ασθενούς.
Του ευχόμαστε τα καλύτερα και την συντομότερη δυνατή ανάρρωση.
Από το πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:.....


«Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποβλήθηκε σήμερα σε προγραμματισμένη οφθαλμολογική εξέταση από τον Διευθυντή της Β´ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Δημοσίου Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, κ. Πάνο Θεοδοσιάδη.

Διαπιστώθηκε αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και αποφασίστηκε η χειρουργική της αντιμετώπιση.


Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί από τον κ. Θεοδοσιάδη στο Αττικό Νοσοκομείο
».
Η πιο συχνή μορφή αποκόλλησης είναι η ρηγματογενής με συχνότητα 1 στα 10.000 άτομα κάθε χρόνο. Η δημιουργία οπής ή σχίσματος στον αμφιβληστροειδή, οδηγεί στην άθροιση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή και στην αποκόλληση του.
Οφείλεται σε οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος συνήθως επί παρουσίας προδιαθεσικής εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς στην περιφέρεια του όπως στα σύνδρομα Μarfan , Ehlers-Danlos, Sticler, σπανιότερα σε υπερμετρωπία και συχνά σε μύωπες. 40% των αποκολλήσεων συμβαίνουν σε ασθενείς με μυωπία. Όσο υψηλότερη η μυωπία, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να παρουσιαστεί αποκόλληση.
Άλλες μορφές αποκόλλησης είναι η ελκτική σε περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, αμφιβληστροειδοπάθειας της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και σε διατιτραίνων τραύμα του οπίσθιου θαλάμου του οφθαλμού. 
Η εξιδρωματική αποκόλληση -πιο σπάνια- οφείλεται συνήθως σε όγκους του χοριοειδούς, υψηλή υπέρταση ή ενδοφθάλμια φλεγμονή.
Η θεραπεία της αποκολλήσεως του αμφιβληστροειδούς είναι εγχειρητική και αποσκοπεί στην ανατομική αποκατάσταση του οφθαλμού. Γίνεται από οφθαλμίατρους εξειδικευμένους στις επεμβάσεις οπισθίου θαλάμου του ματιού, συνήθως σε μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα. Η ανατομική αποκατάσταση του αμφιβληστροειδούς, (όπως όταν ξανακολλάται η ταπετσαρία στον τοίχο) δεν ισοδυναμεί πάντα και με αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας.
Η τελική οπτική οξύτητα εξαρτάται από το αν η αποκόλληση συμπεριλαμβάνει και την ωχρή κηλίδα, που είναι το υπεύθυνο τμήμα του αμφιβληστροειδούς για την οξεία όραση καθώς και απ΄ το πόσο χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει μέχρι την θεραπεία.
Αμέσως μετά την εγχείρηση το μάτι μπορεί να είναι κόκκινο, ευαίσθητο και να υπάρχει ήπιο άλγος. Ορισμένες φορές υπάρχει προσωρινή διπλωπία. Ο ασθενής παρακολουθείται στενά για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε τυχόν επιπλοκές και προβλήματα ν' αναγνωρισθούν και ν΄ αντιμετωπισθούν εγκαίρως.

πηγη

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου