ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΕΧΡΙ 40% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


ΕκτύπωσηPDF

ΤΡΙΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!
ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ! ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΣ!
Με τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν «στεγνώσει», η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η αντιμετώπιση τηςεισφοροδιαφυγής θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στις αρχές της εβδομάδας.
Κλείνοντας επιδεικτικά λοιπόν τα μάτια σεδιαμαρτυρίες απόγνωσης συνταξιούχων και μισθωτών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανακοίνωσε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μέσω… ραδιοφώνου!
Αυτές θα αφορούν «ψαλίδι» της τάξης του 15% -40% (αναλόγως των Ταμείων και των κρυφών-αναλογιστικών ελλειμμάτων) και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012. Ταυτόχρονα, θα συνδυαστούν και με ενοποίηση των Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), τα αποθεματικά του οποίου συνεχίζει να «αρμέγει» δανειακά το μητρικό ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες υποχρεώσεις(Δώρο Χριστουγέννων, σύνταξη Ιανουαρίου κ.ά.).
O κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την εθελοντική ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε ένα. Η ενοποίηση αφορά όλα τα ταμεία πλην των τεσσάρων βασικών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΤΕΑΙΤ). Για το επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και μένει προς τελική επεξεργασία η υπαγωγή όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ίδιο επικουρικό: σήμερα οι προ του 2005 είναι στο ΕΤΑΤ και οι νεότεροι στο ΕΤΕΑΜ. Σημειώνεται ότι εξαιτίας αυτής της ρύθμισης το ΕΤΑΤ δεν έχει ασφαλισμένους στα μητρώα του και λειτουργεί χωρίς πόρους…
Τα εν λόγω μέτρα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται μέσα στην εβδομάδα, κυρίως σε ότι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και τις συνακόλουθες περικοπές στις συντάξεις. Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/12. Πρόκειται για την τρίτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις.
Επιπλέον, τα ασφάλιστρα των επιχειρήσεων θα μειωθούν κατά 10% (ή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες), αρχής γενομένης από τις εταιρείες που θα δεχτούν να βάλουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του προσωπικού και των ωρών εργασίας. Και καθώς θα μειωθούν οι εισπράξεις τουΑσφαλιστικού - ενώ και το νέο χρόνο προβλέπεται πως θα σημειωθεί νέα βουτιά στα έσοδα των Ταμείων λόγω ύφεσης (ανεργία, μείωση αποδοχών κ.ά.) - αναμένεται να υιοθετηθεί μια παλαιότερη πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ περί εισφοράς στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων, αρχής γενομένης με ένα ποσοστό γύρω στο 0,1%, κάτι που αναμένεται να αποφέρει 800 εκατ. σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, και αυτό το ποσό αναμένεται να καλύψει μόνο την.....
τρύπα στα ταμεία του ΟΑΕΕ! Από την πλευρά του, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να αντλήσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και – κυρίως – από δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Φυσικά, αυτό μόνο ως «ασπιρίνη» (και μάλιστα αμφίβολης αποτελεσματικότητας) μπορεί να λειτουργήσει, αφού η νέα καθίζηση των εσόδων του ΙΚΑ για το 2012 (για τέταρτη συνεχή χρονιά) και η κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης. Έτσι, την ίδια στιγμή που το ύψος των συντάξεων κύριας ασφάλισης είναι «μετέωρο» και ασαφές, τα μέτρα «πετσοκόμματος» των συντάξεων συνεχίζουν ακατάπαυστα να χτυπούν το εισόδημα συνταξιούχων και μισθωτών, με «άρον – άρον» νομοθετήσεις.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία. Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό».
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το θέμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σχόλια