Γ. Τσολάκογλου - Γ. Παπανδρέου, από τα όπλα στο χρήμα

1)
-Γεώργιος Τσολάκογλου

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου (Ρεντίνα Αγράφων, Απρίλιος 1886 – Αθήνα, Μάιος 1948) ήταν έλληνας στρατιωτικός και διορισμένος δωσίλογος πρωθυπουργός της χώρας κατά την περίοδο 1941–1942.

-Γεώργιος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου (16 Ιουνίου 1952) ο δέκατος πρωθυπουργός της...
Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 6 Οκτωβρίου 2009, μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

2)
-Τσολακογλου

Ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, σε τηλεγράφημά του προς το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Τσολάκογλου ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας, διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου και αγώνα «μέχρι εσχάτου ορίου δυνατοτήτων». Ήταν όμως ήδη αργά.

- Παπανδρέου

Ολοι η Ελλάδα στέλνει μηνύματα με τις αντιδράσεις του και κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Παπανδρέου για τη σωτηρία της χώρας ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας!

3)
-Τσολάκογλου

21 Απριλίου στην Λάρισα, ο Τσολάκογλου, «υπό το κράτος βίας», υπέγραψε ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός Γκράιφφενμπεργ (von Greinffenberg).

-Παπανδρέου

Η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου 2010 «υπό ψυχολογικής βίας (Μισθοι, συντάξεις)» με την οποία, «ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται εθνικής κυριαρχίας από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων.

4) 
-Τσολάκογλου

Στα απομνημονεύματα του, ο Τσολάκογλου γράφει: «Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος: Ή ν' αφήσω να συνεχισθη ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατου ν' αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως... "Τολμήσας" δεν υπελόγισα ευθύνας... Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.»

-Παπανδρέου 

O Παπανδρέου έρχεται μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η' ΜΝΗΜΟΝΙΟ! Ανέλαβε τη πρωτοβουλία. Επέλεξε το μνημόνιο και αισθάνεται περήφανος!

5)
-Τσολάκογλου

Μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο δια της Συντακτικής Πράξεως με αριθμό 6/1945 συσταθέν Ειδικό Δικαστήριο, κατηγορούμενος για παράνομη συνθηκολόγηση που είχε προβεί με τον εχθρό, χαρακτηριζόμενη ως "συνθηκολόγηση εν ανοικτώ πεδίω" και "πριν η υπ΄ αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώσει παν ότι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει" , καθώς και για εθνική αναξιότητα επί της συνεργασίας του στη συνέχεια με τις κατοχικές Δυνάμεις, αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός της Χώρας. Το Ειδικό αυτό Δικαστήριο τον καταδίκασε αρχικά σε θάνατο, και στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη όπου και πέθανε στην φυλακή από λευχαιμία το 1948.

-Παπανδρέου

Το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο! Εσύ αποφασίζεις!

Σχόλια