Απότομη αύξηση του ραδιενεργού Ιωδίου 131 στην Κεντρική Ευρώπη – Δεν ξέρουν την πηγή!



Χαμηλές συγκεντρώσεις Ιωδίου 131 υψηλότερες μεν από τα κανονικά επίπεδα αλλά μη επιβλαβείς για την υγεία παρουσιάζονται από τις αρχές της εβδομάδας στην κεντρική Ευρώπη, (Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία) αλλά οι επιστήμονες αδυνατούν να βρουν την αιτία για αυτή την αύξηση. Αυτό ανακοίνωσε εχθές η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Πολύ χαμηλά επίπεδα Ιωδίου -131 μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΙΑΕΑ προσθέτοντας πως τα ραδιοϊσότοπα του Ιωδίου πρόκειται να εξαντλήσουν την ακτινοβολία τους μέσα στα επόμενα 8 χρόνια.
Παρόλα αυτά επιστήμονας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε πως η εξάπλωση των ραδιενεργών ισοτόπων του Ιωδίου 131 είναι συνεχής! Η ΙΑΕΑ δήλωσε σχετικά πως το θέμα εξετάζεται.
Στην Πραγα κυβερνητικός επίσημος από το γραφείο πυρηνικής ασφάλειας δήλωσε πως τα στοιχεία δείχνουν κατά 100% πως η εξάπλωση του Ιωδίου 131 δεν προέρχεται από κανένα πυρηνικό σταθμό στο έδαφος της χώρας.
Η ΙΑΕΑ δήλωσε πως είναι απίθανο η πηγή να είναι ο πυρηνικός σταθμός στη Fukushma και για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ανέφερε πως οι ποσότητες ακτινοβολίας που δέχεται ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης είναι 40.000 φορές περισσότερες από αυτή που αντιπροσωπεύουν τα επίπεδα του Ιωδίου 131 που καταμετρήθηκαν.
Ως πιθανή πηγή του διαρρέοντος Ιωδίου πιθανολογείται κάποιο...... εργοστάσιο παραγωγής ραδιενεργών νοσοκομειακών ειδών αλλά από την μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα το 2008 αυξομειώσεις στα επίπεδα του Ιωδίου 131 είχαν καταμετρηθεί στο Αμβούργο για να διθαπιστωθεί αργότερα πως η πηγή ήταν από ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα στην Ιταλία τα οποία είχαν απορριφθεί κακώς ως οικιακά απορρίμματα!
Στην Ουγγαρία όπως ανακοινώθηκε από τον Δρ. Geza Safrany του Ουγγρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ραδιοβιολογίας «μια ελάχιστη αύξηση στα επίπεδα του Ιωδίου 131 παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία στις 5 Νοεμβρίου αλλά τα επίπεδά της είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά που είχαν παρατηρηθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima».
Πάντως η ΙΑΕΑ εξακολουθεί να ερευνά για την πιθανή πηγή της διαρροής αυτής και το σημαντικότερο εάν προέρχεται από κάποιο γεγονός που έχει κρατηθεί κρυφό σε πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια