Απειλούν να στείλουν πλοία στην Κύπρο οι Τούρκοι – Προς κρίση τύπου S-300…



Την ευθεία απειλή ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να σταματήσει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Εγκεμέν Μπαγίς.
Περίπου ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ειναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δήθεν δεν της ανήκουν.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι “γι’ αυτό υπάρχει ο στόλος” και συμπλήρωσε ότι “στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε”.

Με την αναφορά αυτή, ο κ. Μπαγίς παρέπεμψε εμμέσως στην κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η Τουρκία απειλούσε τότε ότι αν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εγκατασταθεί στην Κύπρο “θα αντιδράσει χωρίς όριο” και τελικώς είχε επιτύχει να μεταφερθούν οι S-300 στην Κρήτη.
πηγη

Σχόλια