Χαμός στα χρηματιστήρια - ληστεία ιστορικών διαστάσεων





Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σας κλέβουν πατόκορφα. Ναι, καλά διαβάσατε, σας ρημάζουν και καλά-καλά δεν το καταλαβαίνετε.

Ας δούμε τα πράγματα από εκεί που τα είχαμε αφήσει στο χθεσινοβραδινό ποστ, όπου προβλέπαμε ένα "μίνι-κραχ" στις χρηματαγορές, εκτύπωση χρήματος για τις τράπεζες και στροφή των επενδυτών προς το χρυσό. 

Πράγματι, στην Ασία τα χρηματιστήρια έπεσαν, ενώ στην Ευρώπη, που προφανώς άνοιξαν αργότερα (λόγω διαφοράς ώρας) αρχικά "πάτωσαν", ενώ μετά άρχισαν -έστω και αν δεν θα διαρκέσει πολύ- νακαλύπτουν κάπως το χαμένο έδαφος και να μετριάζουν τις απώλειες.

Πώς έγινε αυτό; Απλό. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τυπώσει χρήμα για να σώσει τις τράπεζες, και αυτές λογικό είναι να "επανακάμπτουν". Άλλωστε, πρόκειται να λάβουν ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ - και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα.


Σατιρικό σκίτσο για τα "πακέτα σωτηρίας" προς τις χρεωκοπημένες τράπεζες

Έτσι, αυτή τη στιγμή ενεργοποιήθηκε η "επόμενη φάση" μιας από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς πλέον τα ποσά είναι (ακόμα πιο) εξωπραγματικά.

Βέβαια, ακόμα και αυτά τα τρισεκατομμύρια που εκτυπώνουν FED και ΕΚΤ δε θα επαρκέσουν για να καλύψουν τα ακόμα περισσότερα τρισεκατομμύρια που λείπουν από τις τράπεζες για να μη χρεωκοπήσουν (έχουμε δει ότι τα συνολικά παράγωγα που κυκλοφορούν υπολογίζονται στα 700 τρις, και έστω και το 10% να είναι μη αποπληρώσιμο, μιλάμε για 70 τρις. Και εννοείται βέβαια ότι ΔΕΝ μιλάμε "μόνο" για το 10%, αυτό ήταν απλά ένα παράδειγμα, το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο). 

Άλλωστε, υπενθυμίζουμε για μία ακόμα φορά ότι μόνο στις ΗΠΑ έχουν χρεωκοπήσει ήδη εκατοντάδεςτράπεζες από το 2008 έως σήμερα (με πιο γνωστή περίπτωση αυτή της Λέμαν Μπρόδερς - οι υπόλοιπες τράπεζες που χρεωκοπησαν είναι μικρότερες, και επειδή ακριβώς είναι μικρές, δεν έχουν τις κατάλληλες "γνωριμίες" και την επιρροή ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα "πακέτα σωτηρίας', με αποτέλεσμα να κλείνουν. Μόνο μέσα στο 2011 έχουν κλείσει 62 τράπεζες στην Αμερική)


Άρα, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεωκοπία, οι τράπεζες έχουν ξεκάθαρα σκοπό να συνεχίσουν για πολύ ακόμα να μας κλέβουν, και οι επενδυτές (οι "αγορές") θα ζητούν συνεχώς "τάισμα". Δίνουν μάχη για τη ζωή τους, και αυτό τους κάνει αποφασισμένους.

Και όσα περισσότερα παίρνουν, τόσο πιο πολύ θα "καλομαθαίνουν" και θα ζητάνε ολοένα και περισσότερες θυσίες. Αυτές οι θυσίες οδηγούν κατευθείαν σε αφανισμό- εξόντωση πολλών από εμάς, και σε μια ζωή εξαθλίωσης των όσων επιβιώσουν. Δεν τους νοιάζει όμως, μπροστά στη δική τους επιβίωση και συνεχή συσσώρευση πλούτου, όλα τα υπόλοιπα είναι "δευτερεύοντα". Θα πουν λοιπόν "συγνώμη, αλλά δε γίνεται αλλιώς", και θα επιτεθούν μέχρι να μας έχουν πάρει και τα σώβρακα.


Όσο για το χρυσό, η ισοτιμία του ανεβαίνει διαρκώς, καθώς όσο περισσότερο να νομίσματα πληθωρίζονται-υποτιμούνται, τόσο περισσότερο ο κόσμος απομακρύνεται από αυτά. Πλέον έχει σπάσει και το ψυχολογικό φράγμα των 1700$/ουγγιά.

Πότε θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Δε μπορώ να δώσω νούμερο, μπορώ όμως να πω ότι 
  • Η άρχουσα τάξη θα συνεχίζει να πληθωρίζει τα νομίσματα "μέχρι τέλους" (παρεμπιπτόντως, αύριο έχουμε και τη συνεδρίαση της FED, που ίσως να τυπώσει και αυτή εκ νέου χρήμα, αλλιώς, ίσως να περιμένει λίγο μέχρι να επικρατήσει πανικός και μετά να "μας σώσει' με την εκτύπωση χρήματος για τις τράπεζες). Οι τράπεζες θέλουν πολλά ακόμα "πακέτα σωτηρίας" εις βάρος των "κορόιδων".
  • Για να ξαναυπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, ειδικά για στη Δύση, θα πρέπει πρώτα οι εργάτες να γίνουν "αρκετά ανταγωνιστικοί" για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη. Θα πρέπει δηλαδή να φτωχύνουν. Αν και όταν η ανεργία και η φτώχεια τους αναγκάσουν να δεχτούν μισθούς πείνας, τότε οι κεφαλαιοκράτες θα ξαναρχίσουν να επενδύσουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει, και προς το παρόν τον αποθηκεύουν σε μορφή χρυσού, αφήνοντας εμάς να πεινάσουμε.
Κατά τα άλλα, αξίζει να δούμε και τα εξής:    Spoiler: 

Σχόλια