«Πυρετός» για την Τουρκία – Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα


Νίκος Μελέτης
Η δρομολογούμενη απόλυτη κυριαρχία του Τ. Ερντογάν έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου, γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα. Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς η αναμέτρηση του Τ. Ερντογάν με το στρατιωτικό κατεστημένο γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όχι μόνο οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα στα οποία είχε αποφασιστικό ρόλο μέχρι σήμερα ο στρατός.
Η δρομολογούμενη απόλυτη κυριαρχία του Τούρκου ηγέτη έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου, εκτιμάται θετικά κατ’ αρχήν, καθώς εκ των πραγμάτων αποτελεί σημαντικό βήμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας που μπορεί να τη φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη και συγχρόνως δημιουργεί προσδοκίες για πολιτική προσέγγιση και “αποστρατιωτικοποίηση” της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
“Ελληνικές διπλωματικές πηγές πάντως εμφανίζονταν αρκετά επιφυλακτικές για την τελική έκβαση της πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία, καθώς, όπως έλεγαν, ο πραγματικός εκδημοκρατισμός της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του κ. Ερντογάν, που, μετά την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, παίρνει υπό τον απόλυτο έλεγχό του και τον στρατό.
Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι, μετά τις “θετικές δηλώσεις, η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να περάσει και στις πράξεις”.
Παρά το γεγονός ότι στο Κυπριακό έχουν δοθεί αρνητικά μηνύματα από τον κ. Ερντογάν, κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τη “νέα Τουρκία” που δημιουργεί ο Τούρκος ηγέτης θα είναι το επόμενο δίμηνο, καθώς στη συνάντηση κορυφής των κυβερνήσεων των δύο χώρων που θα γίνει στην Αγκυρα (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα ήθελαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά στα ελληνοτουρκικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι διερευνητικές επαφές με την προσδοκία των δύο πλευρών ότι μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος. Οι δύο πλευρές, και κυρίως η ελληνική, κατανοούν ότι, εάν δεν υπάρξει κάποια “είδηση” από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τότε αυτή η διαδικασία θα ατονήσει και θα εκφυλιστεί.
Παραβιάσεις
Εντύπωση προκαλεί πάντως χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας “Ζαμάν” για τις αερομαχίες στο Αιγαίο. Παρουσιάζοντας στοιχεία του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου η “Ζαμάν” αναφέρει ότι, ενώ οι αερομαχίες τα τελευταία χρόνια έφθαναν ανά έτος τις 500, φέτος έχουν σημειωθεί μόλις 79 (αφήνοντας πάντως και υπαινιγμούς για την αδυναμία της “υπερχρεωμένης Ελλάδας” να αντιμετωπίσει το κόστος). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ενώ οι Ελληνες και οι Τούρκοι πιλότοι ήρθαν αντιμέτωποι μέχρι τώρα 192 φορές από την 1η Ιανουαρίου 2011, υπήρξαν μόλις 79 αερομαχίες.
Η “Ζαμάν” υποστηρίζει ότι αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ τον Ιανουάριο που είχε θέσει δημοσίως το θέμα της στάσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Ερντογάν κάλεσε σε σύσκεψη το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ και τους ζήτησε να μειώσουν τις πτήσεις στις “αμφισβητούμενες” περιοχές του Αιγαίου, κάτι που επανέλαβε στην ανοιξιάτικη Σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η ελληνική συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια μείωσης της έντασης ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου προς το ΓΕΑ το οποίο και έδωσε εντολή στους Ελληνες πιλότους να μην προσεγγίζουν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση μικρότερη των 2 μιλίων.
Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας
Συνεδριάζει με πέντε κενές θέσεις
Με πέντε κενές θέσεις στρατιωτικών (των τεσσάρων στρατηγών που παραιτήθηκαν την Παρασκευή κι ενός που βρίσκεται… στη φυλακή) θα συνεδριάσει από σήμερα έως την Πέμπτη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ερντογάν, για να αντικαταστήσει τους παραιτηθέντες και να εγκρίνει προαγωγές.
Ο πρώην αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, Νετσντέτ Εζέλ, θα παραμείνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη θέση του Ισίκ Κοσανέρ, ενώ “αναζητούνται” οι αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ. Κανονικά σε αρχηγό του στρατού ξηράς έπρεπε να προαχθεί ο Σαλντιράι Μπερκ. Θεωρείται, όμως, από χέρι κομμένος, δεδομένης της ανάμειξής του στην “Εργκενεκόν” και των κάκιστων σχέσεών του με τον πρόεδρο Γκιουλ.
Απών από το Συμβούλιο αναμένεται να είναι και ο αρχηγός της Στρατιάς Αιγαίου, Χουσεΐν Νουσρέτ Τασντελέρ, κατηγορούμενος μαζί με άλλους 22 για μια τρίτη συνωμοσία σε βάρος της κυβέρνησης με την κωδική ονομασία “Ιντερνετικό Μνημόνιο”. Σύμφωνα με την “Ακσάμ”, πρόκειται για την υπόθεση που πυροδότησε την κρίση της Παρασκευής και αφορά στήσιμο τόπων διαδικτυακής προπαγάνδας κατά της κυβέρνησης.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63267114

Σχόλια