Πρώτος νεκρός στις ταραχές του Λονδίνου - Στους δρόμους 16.000 αστυνομικοί



Μετά την πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, όπως το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Νότιγχαμ και το Μπρίστολ σημειώθηκαν επεισόδια και λεηλασίες.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο" για να αποκατασταθεί η τάξη.
Ο Κάμερον καταδίκασε "τις αηδιαστικές σκηνές που είδε ο πληθυσμός στην τηλεόραση και στους δρόμους". "Σκηνές λεηλασίας, βανδαλισμού, κλοπών, σκηνές όπου άνθρωποι επιτίθεντο σε αστυνομικούς, ακόμη και σε ομάδες πυροσβεστών που προσπαθούσαν να κατασβέσουν πυρκαγιές", δήλωσε.
"Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμιά αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους και για να τους καταστήσουμε ασφαλείς γι' αυτούς που σέβονται το νόμο", πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.



Ένας 26χρονος που είχε δεχθεί πυροβολισμό μέσα στο αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εξέπνευσε στο νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η αστυνομία του Λονδίνου επιστράτευσε 16.000 ένστολους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ακόμη και πλαστικές σφαίρες, καθώς αυξάνονται τα αιτήματα για σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να κατασταλούν οι ταραχές.

"Είναι μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί από τη Μητροπολιτική αστυνομία αν κριθεί απαραίτητο", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Κάβανο.
Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Λονδίνο από την αρχή των ταραχών. Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν για "απόπειρα φόνου" αφού τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω τους με το αυτοκίνητό τους.

Οι δυνάμεις της τάξης, οι οποίες δέχονται έντονες επικρίσεις, έχουν φανεί ως τώρα ανίκανες να περιορίσουν τις βιαιότητες αυτές, οι οποίες είναι οι χειρότερες αυτού του τύπου που έχουν σημειωθεί εδώ και 20 χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα.



Η αστυνομία του Κεντ επιβεβαίωσε τη σύλληψη 10 ατόμων για εμπρησμό τριών αυτοκινήτων αλλά και αρκετών κάδων απορριμμάτων.



Στο μεταξύ η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ανέπτυξε αστυνομικές ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει το κύμα βίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι 334 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 11 ετών. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 69 από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια. Επίσης, άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για "απόπειρα δολοφονίας" αστυνομικών στη διάρκεια των ταραχών, όπου κτίρια, καταστήματα και Ι.Χ. παραδόθηκαν στις φλόγες σε συνοικίες του Λονδίνου.



Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από αυτοκίνητο λίγο πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα στο Μπρεντ, μια συνοικία του βορειοδυτικού Λονδίνου ενώ προσπαθούσε κατά τα φαινόμενα να συλλάβει οδηγούς αυτοκινήτων ύποπτους για συμμετοχή στη λεηλασία ενός καταστήματος της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο οδηγός ενός εκ των αυτοκινήτων ξανάβαλε μπρος τη μηχανή τραυματίζοντας τον αστυνομικό που νοσηλεύεται και σήμερα το πρωί η "κατάστασή του ήταν στάσιμη". Ένας από τους συναδέλφους του επίσης τραυματίστηκε ελαφρά.



Στη διάρκεια της νύχτας κουκουλοφόροι κυκλοφορούσαν ανά ομάδες στο Ιλινγκ του δυτικού Λονδίνου και στο Κάμπτεν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας, λεηλατώντας ξένες περιουσίες.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικούς στο προάστιο Χάκνι, το Πέκαμ, όπου πυρπολήθηκε ένα κτίριο, και το Λιουίσαμ, ενώ το κύμα βίας εξαπλωνόταν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στα ανατολικά, του Κλάπαμ, στον νότο, του Κάμντεν, στον βορρά και του Ιλινγκ, στα δυτικά. Τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των πυρκαγιών που ξέσπασαν από εμπρησμούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κύματος βίας και κάλεσε τους γονείς να έλθουν σε επαφή με τα παιδιά τους για να πληροφορηθούν πού βρίσκονται.

Σχολιαστές αποδίδουν την έκρηξη του κύματος βίας στις περικοπές των κοινωνικών παροχών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στα βίαια επεισόδια προέρχονται από φτωχές περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

«Είναι πολύ θλιβερό να το παρακολουθεί κανείς... αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει», δήλωσε ένας 39χρονος ηλεκτρολόγος κάτοικος του Χάκνεϊ.

«Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τονίζοντας ότι το κύμα βίας «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον θάνατο του Μάρκ Ντάγκαν», του 29χρονου που σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ, γεγονός που πυροδότησε την ένταση.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ... ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ...

Η φτώχεια που μαστίζει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και τα εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας που πλήττουν κυρίως τις βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας, όπως το Βόρειο Λονδίνο όπου δολοφονήθηκε τις προάλλες ο Μαρκ Ντάγκαν, έχουν κάνει την οργή των Βρετανών πολιτών να ξεχειλίσει.

Οι πολιτικές άγριας λιτότητας που ακολουθεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η κυβέρνηση Κάμερον επιτείνουν τις τεράστιες κοινωνικές αντιφάσεις και ανισότητες που ούτως ή άλλως ενυπήρχαν στη βρετανική κοινωνία και δίνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους τρόπους και την ένταση με την οποία βρετανοί πολίτες εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτές.

Η βρετανική εξέγερση αποτυπώνει εύγλωττα τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και συνιστά μια εικόνα από το μέλλον των καπιταλιστικών κοινωνιών.

Αυτό το μέλλον αφορά πρωτίστως τις συλλογικότητες της Αριστεράς και του ταξικού εργατικού κινήμτος, οι οποίες χωρίς καμία διάθεση αφ' υψηλού κριτικής, πρέπει να είναι σε θέση να μπολιάζουν με ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά τις λαϊκές εξεγέρσεις και να μην τις αφήνει να ξεσπούν και να σιγοσβήνουν, χωρίς να αφήνουν πίσω τους υλικές νίκες.
πηγη real.gr

Η ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΗ ΒΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σε μια συγκυρία, όπου όλο και περισσότερες κοινωνιες ανά τον κόσμο, μπαίνουν σε εξεγερσιακή τροχιά, το διαδίκτυο από χρήσιμο μέσο προώθησης επειχειρηματικών δραστηριοτήτων, γίνεται ένα ενοχλητικό αγκάθι για τους "από πάνω". Το Internet είναι "καλό" όταν ο κόσμος το χρησιμοποιεί για να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες (γλυτώνοντας και έξοδα διατήρησης σημείων πώλησης...) αλλά είναι "κακό" όταν χρησιμοποιείται ως μέσο αντιπληροφόρησης αλλά και εργαλείο συντονισμού των λαϊκών αντιστάσεων.

Έτσι η εφημερίδα Guardian, στο χθεσινό της (8.8) φύλλο έκανε λόγο για ταραχές που "πυροδότησαν τα κοινωνικά δίκτυα" φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει μέχρι και τα κινητά Blackberry, για τη δυνατότητα που έχουν να στέλνουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες ταυτόχρονα, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των Αρχών...

Άλλοι πάλι μίλησαν για "χάος οργανωμένο από το Twitter".

Φυσικά όλες αυτές οι ερμηνείες και οι αναλύσεις, καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία αυτού που συμβαίνει στην Αγγλία. Κανένα κοινωνικό δίκτυο δεν μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις. Οι εξεγέρσεις ξεσπούν για κοινωνικούς λόγους, και εν συνεχεία αξιοποιούν τα διαθέσιμα "κανάλια" επικοινωνίας.

Τέτοιες όμως "αναλύσεις" και ερμηνείες, είναι εξαιρετικά χρήσιμες, για τις κυβερνήσεις. Από τη μια προλειαίνουν το έδαφος για την διαδικτυακή καταστολή και από την άλλη λειτουργούν και αποενοχοποιητικά για το συλλογικό φαντασιακό των συντηρητικών κοινωνικών στρωμάτων...
Πηγή iskra

Σχόλια