Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's





Του Κώστα Ρομποτή

Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους ο οίκος Moody’s, καθώς θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης μείωσε την αξιολόγηση του σε «Caa1» από «Β1», δηλαδή 7 μονάδες εντός της περιοχής των «junk» (σκουπιδιών), καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς μια αναδιάρθρωση.
Το outlook των αξιολογήσεων είναι «αρνητικό», σε μία ένδειξη ότι δεν αποκλείεται μία ακόμη υποβάθμιση από τον Moody’s.
Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό 50% και αποδίδουν τη νέα υποβάθμιση στους εξής λόγους:

1. Στο αυξημένο ρίσκο να μην είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς αναδιάρθρωση
2. Τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση
3. Στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας
4. Στην αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί

Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι... είναι αυξανόμενη η πιθανότητα οι δανειστές της Ελλάδας (Ε.Ε. - ΔΝΤ) να ζητήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μία αναδιάρθρωση του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κλιμάκιο των αναλυτών του οίκου είχε βρεθεί στην Αθήνα για να προετοιμάσει την έκθεση του, είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας αλλά και με αξιωματούχους της κυβέρνησης, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων δείχνοντας ενδιαφέρον όχι μόνο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά και το κλίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Σχόλια