Στα ύψη τα spreads


Στα ύψη τα spreads

Νέα άνοδο σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων, καθώς συνεχίζεται η φημολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στις 1.224 μονάδες βάσης (12,24 ποσοστιαίες μονάδες) και η απόδοσή τους έφθασε το 15,53%, ενώ η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έφθασε το 9,69%.

Το spread των 2ετών ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και έφθασε το 24,69%, μετά τη δημοσίευση άρθρου του Μοχάμεντ Ελ - Εριάν, διευθύνοντος συμβούλου του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Pimco, στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ (Handelsblatt), το οποίο αναφερόταν στον κίνδυνο μίας "χαμένης δεκαετίας" για την Ελλάδα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι..... "η Λατινική Αμερική υπέφερε από μία 'χαμένη δεκαετία' όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις" και ότι "η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τον ίδιο κίνδυνο", καθώς "είναι πολύ μακριά" από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν έχει έρθει καθόλου πιο κοντά στην επιστροφή της στις αγορές.

Σε σχόλιο του πρακτορείου Ρόιτερ (IFR - Comment) αναφέρεται η προειδοποίηση από το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γκονζάλες - Παράμο ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να έχει πιο καταστρεπτικές συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά σημειώνεται ότι το πρόβλημα είναι ότι η προειδοποίηση αυτή αγνοείται από τους πολιτικούς. Η πεποίθηση σε πολιτικούς κύκλους της ΕΕ -σημειώνεται στο σχόλιο- είναι ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία αναδιάρθρωση χρέους, εφόσον η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια της.


Σχόλια