Έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος του πυρηνικού εργοστασίου

Έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος του πυρηνικού εργοστασίου

Απομακρύνονται απο τη Σεντάι οι Γάλλοι-Δεν έχουν προβλέψει την περίπτωση τήξης του πυρήνα - Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώνεται λένε οι Ρώσοι -Βγαίνει καπνός απο τον αντιδραστήρα 3, Σοβαρή η κατάσταση λέει η (ΙΑΕΑ)

Τελευταίες εξελίξεις
(00:16) Η ομάδα της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας που είχε σταλεί για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης στη σεισμόπληκτη Ιαπωνία, εγκατέλειψε σήμερα το Σεντάι και αναδιπλώθηκε 350 χλμ βορειότερα, εξαιτίας «της τρέχουσας πυρηνικής κατάστασης και της ραδιενέργειας», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών....

(21:48) Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα "εξαιρετικά υψηλά" επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC) .
(20:53) Στη χειρότερη περίπτωση, οποιοδήποτε ραδιενεργό νέφος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό ενδεχομένως θα περιορισθεί στο πυκνοκατοικημένο έθνος του Αρχιπελάγους αντίθετα με τη διασπορά που είχε σημειωθεί μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν οι ειδικοί.
(20:27)  Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια επέκρινε σήμερα την αντιεπαγγελματική, κατά την άποψή του, αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας του Φουκουσίμα, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού».
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κρίση και τα «απίστευτα μέτρα με τα οποία εργάζονται οι ιάπωνες» με οδηγούν στο να «διορθώσω τη μεγάλη εκτίμηση που είχα μέχρι σήμερα για την αξιοσύνη των μηχανικών, για την τεχνική ικανότητα, για την βιομηχανική ικανότητα, για την τελειότητα, και την ιαπωνική ακρίβεια», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.
(20:05) Ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη - μέλη της, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
(19:52) Η ελβετική κυβέρνηση συμβούλευσε σήμερα τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι.
(19:44) Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (τοπική ώρα).
(19:00) Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση εξακολοουθεί να είναι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Εκανε λόγο για πραγματική καταστροφή, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.
(18:50) «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.Ο Αμάνο σημείωσε ότι ελπίζει να μεταβεί στην Ιαπωνία την Πέμπτη για επίσκεψη μίας ημέρας και ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές εκεί.
(18:16) Το πρακτορείο Kyodo, μετέδωσε πριν από λίγο ότι καπνοί βγαίνουν από το αντιδραστήρα -3- , του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
(17:43) Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.
"Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου", δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σχόλια