ΟΜΠΑΜΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ…ΟΙ ΕΙΡΗΝΙΣΤΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ



ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ;ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΣΕ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ;


Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη άφησε την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν «όλες τις επιλογές» για την λιβυκή κρίση, «στρατιωτικές ή μη».
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση ή για να σταματήσει την βία κατά των αμάχων στην Λιβύη.....

«Ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και πρέπει να φύγει» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Ομπάμα προετοιμάζει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών για την Λιβύη προκειμένου να μην «αχρηστευθούν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι αν ο Μουάμαρ Καντάφι «στυλώσει τα πόδια» στην πρωτεύουσα Τρίπολη, οι ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να βρουν ένα τρόπο για να προμηθεύσουν με τρόφιμα τους Λίβυους....



Έρευνα σε βάρος του Καντάφι
Στο μεταξύ, τη διενέργηση έρευνας σε βάρος του Καντάφι, των γιων του, και πολλών υψηλόβαθμων Λίβυων αξιωματούχων, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανακοίνωσε ότι αρχίζει την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο.

Οι έρευνες θα αφορούν και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων, από τους οποίους 3.000 σκοτώθηκαν στην Τρίπολη και 2.000 στη Βεγγάζη.

Είχε προηγηθεί απόφαση το Σάββατο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να επιληφθεί της κατάστασης στη Λιβύη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Καντάφi αποδέχεται την διαμεσολάβηση Τσάβες
Ο Μουάμαρ Καντάφι φέρεται να συμφώνησε με την πρόταση του στένου συμμάχου του, προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του, υποστηρίζει στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Yosberides (πρώην Quryna).

Η λιβυκή αντιπολίτευση αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά την προσφορά διαμεσολάβησης του προέδρου της Βενεζουέλας, διαμηνύοντας ότι διαπραγματεύεται μόνο την παραίτηση του Καντάφι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία όμως δεν αναφέρει καμία πηγή στην οποία να στηρίζει τις πληροφορίες της.

Νέα αεροπορική επίθεση στη Μπρέγκα
Εξάλλου, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Πέμπτη το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

«Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης», ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. «Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα», τόνισε, ενώ και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: «Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα», ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Σύσκεψη για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη στην Αθήνα
Ενημέρωση για τελευταίες διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων είχε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππος.

Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα.

Ανθρωπιστική βοήθεια ΕΕ στους πρόσφυγες από τη Λιβύη
Η ΕΕ ανακοινώνει ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Λιβύη. Η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, υπεύθυνη για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντίδραση στις κρίσεις, ανακοίνωσε σήμερα την χορήγηση μίας έκτακτης βοήθειας 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

«Αυξάνουμε σημαντικά την οικονομική υποστήριξή μας από τα 3 εκατ. ευρώ που είχαμε ανακοινώσει την Παρασκευή στα 30 εκατ. ευρώ», δήλωσε η Γκριγκορίεβα κατά την επίσκεψή της στην μεθόριο μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας, όπου έχουν καταφύγει περίπου 90.000 άνθρωποι από την έναρξη των ταραχών στη Λιβύη στις 20 Φεβρουαρίου.

«Περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη μεθόριο μεταξύ Τυνησίας και Λιβύης από τις 20 Φεβρουαρίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπευθύνου Τύπου του γραφείου του ΟΗΕ στην Τυνησία Αμόρ Νεχίλι, που κατά τον οποίον «7.561 άνθρωποι διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα του Ρας Ζντιρ (στη νότιο Τυνησία)» μόνον στις 2 Μαρτίου από τα μεσάνυκτα έως τις 19.00, τοπική ώρα.

Μεταξύ των 7.561 προσφύγων περιλαμβάνονται 5.390 Μπαγκλαντεσιανοί, 539 Αιγύπτιοι, 420 Βιετναμέζοι, εν συνόλω υπήκοοι 21 χωρών, τόνισε ο ίδιος.

Τη συνδρομή των ελληνικών αρχών στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνση των Αιγυπτίων πολιτών από τη Λιβύη, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη το Βερολίνο
Η Γερμανία τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Δεν συμμετέχουμε, και δεν συμμεριζόμαστε την συζήτηση περί στρατιωτικής επέμβασης, διότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν πολύ αντιπαραγωγικό», τόνισε ο ίδιος κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Σλοβακία.

Τόνισε ακόμα πως δεν είναι ακόμη ώριμο να αποφασισθεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

ΠΡΕΖΑ TV

Σχόλια