Κρούγκμαν: Ας πάει ο Σόιμπλε να δει το success story των χωρών- θυμάτων του…


KRUGMANΕλλάδα Του Χρυσόστομου Λουκά
«Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει την ηθικολογία και τις διαλέξεις προς άλλες χώρες και να δώσει στην Ευρώπη μια πραγματική ευκαιρία» ήταν το μήνυμα του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ανάπτυξη και την Διακυβέρνηση.
Ο Πωλ Κρούγκμαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς δημοσιογράφους λίγο πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν ξεκάθαρος ως προς το καθεστώς της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και το οποίο θα πρέπει όπως είπε να τερματιστεί άμεσα.
«Έχουν ήδη γίνει πολλές θυσίες. Η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει την ηθικολογία, τις διαλέξεις προς τους άλλους λαούς και να δώσει στην Ευρώπη μια ευκαιρία. Θα πρέπει να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις (στην Ευρώπη)» απάντησε σε ερώτηση του «Κόκκινου» ο διακεκριμένος οικονομολόγος για το τι θα συμβούλευε το Βερολίνο ως προς την διαχείριση του ελληνικού ζητήματος.
Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, εφόσον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα, καλό θα ήταν να περάσει κάποιο διάστημα σε αυτές ώστε να διαπιστώσει την πραγματικότητα. 

Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, έχουν γίνει «τεράστιες θυσίες από τον λαό», το ίδιο και στην Ισπανία. «Αυτά δεν είναι success stories» ξεκαθαρίζει ο Κρούγκμαν, «παρά μόνο ελάχιστη ανάκαμψη» (slight upturn).
Ειδικά για την Ελλάδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος ήταν απολύτως ξεκάθαρος ότι το καθεστώς της λιτότητας «δεν είναι βιώσιμο». Εάν η Ελλάδα διαθέτει κάποια ισχύ, αυτή κατά τον Κρούγκμαν είναι ακριβώς ότι δεν «υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον τερματισμό της λιτότητας, διότι η λιτότητα θα καταστρέψει την Δημοκρατία»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Κρούγκμαν στο προηγούμενο πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιβληθεί ως όρος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας.....
«τεράστιο» ένα πλεόνασμα της τάξης του 5% για την ελληνική οικονομία.
Απολύτως ξεκάθαρος ήταν και για το τεράστιο ελληνικό χρέος το οποίο κατά τη γνώμη του ιδίου, όπως και πολλών άλλων συναδέλφων του όπως τόνισε, δεν μπορεί θα μπορέσει ποτέ να αποπληρωθεί από την Ελλάδα.
Για το γνωστό σενάριο «Grexit» ο κος Κρούγκμαν τόνισε ότι θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για τη χώρα, ιδιαίτερα για τα πρώτα δυο χρόνια, να βγει σήμερα από το Ευρώ. Ξεκαθάρισε ακόμα ο Κρούγκμαν πως δεν κατανοεί την αισιοδοξία όσων λένε ότι υπάρχει θεσμική θωράκιση διεθνώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε στο 2012. Κάποιοι πιστεύουν ότι (σ.σ. σε περίπτωση Grexit) η ΕΚΤ θα σταθεί πλάι τους και θα τους στηρίξει. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να τεθεί υπο δοκιμασία στην πράξη. Η ΕΚΤ μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι επί της ουσίας. Τι θα γίνει για παράδειγμα εάν στην Πορτογαλία συμβεί bank run; (εάν τρέξει ο κόσμος να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες). Δεν πιστεύω ότι τα έχουν υπολογίσει αυτά τα ενδεχόμενα. Εάν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να φύγει από το Ευρώ, τι γίνεται εάν έχουμε ένα σενάριο τύπου Αργεντινής; Θα οδηγούσε και άλλους στην έξοδο από το Ευρώ. Αυτό θα υπονόμευε την Ευρωζώνη».

Σχόλια

  1. ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ
    ================================
    Περνώντας την πόρτα για να πας στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ή, να πάς στη ‘’λαϊκή’’, έλληνα ψάξε στην τσέπη σου να δεις πόσα ελάχιστα χρήματα έχεις.
    Σήμερα γνωρίζεις ποιοι φταίνε για την κατάντια μας και το χάλι μας. Μέσα σε πέντε χρόνια η κλίκα του Καραμανλή διπλασίασε το Δημόσιο χρέος, και από 178 δις Ευρώ το πήγε στα 300.
    Δηλαδή απλά.
    * Όσο χρέος δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1960 μέχρι το 2004 , ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ‘’δημιούργησε ο
    ====================================================================
    Καραμανλής σε πέντε χρόνια μαζί με τον παυλόπουλο, τον Χατζηγάκη, το Σαμαρά, τον καμμένο και όλη τη κλίκα.

    *Κατέστρεψαν κάθε οικονομική δραστηριότητα προσλαμβάνοντας 865.000 υπαλλήλους με κομματικές ταυτότητες, προκειμένου να δημιουργήσουν το στρατό των ΓΑΛΑΖΙΩΝ ψηφοφόρων.
    *Ξεπούλησε, ομόλογα, βατοπέδια, καταχρέωσε τις τράπεζες, έδωσε μυριάδες δάνεια σε όλους τους νταβατζήδες, καιο χιλιάδες ακόμη παράνομες χαριστικές διασπαθίσεις του δημοσίου χρήματος, ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ξεπούλησε όλα προσωπικά και οικογενειακά ομόλογα και μετοχές. ΓΙΑΤΙ άραγε? Τι ήξερε και δεν μιλούσε? Έβλεπε την χρεοκοπία και περίμενε να την ‘’φορτώσει’’ στην επόμενη κυβέρνηση.
    *Ψήφισε νόμο για δωρεάν γονικές παροχές, ώστε όλοι οι επίορκοι φίλοι του και μη να μεταβιβάσουν τα παράνομα κτίσματα στα παιδιά τους και ‘’ούτε γάτα ούτε ζημιά’’ , που λέει και ο λαός μας.
    * Και αφού μας κατέστρεψε , λιποτάχτησαν ενώ όλο το διάστημα έβγαζαν τα λεφτά τους σε ξένες τράπεζες στο εξωτερικό. Σήμερα κρύβονται σαν ‘’άρρωστες’’ γάτες και χαλάνε τα χρήματα που κάθε μήνα παίρνουν χωρίς να προσφέρουν τίποτε στην πατρίδα μας.

    *Θυμήσου πως ζούσες το 2004 και πως ζεις σήμερα και τιμώρησε όσους συμμετείχαν στην καταστροφή της πατρίδας μας.
    *Θυμήσου την περίοδο εκείνη πόσο ξένοιαστα και πόσο ευτυχισμένα ζούσαμε.
    *Θυμήσου τα όνειρά σου και τα όνειρα των παιδιών σου που γύριζαν με το πτυχίο στο χέρι.

    *Θυμήσου την έκφραση, την απελπισία και την αγανάκτησή του σήμερα και τιμώρησε τους άθλιους που του κατέστρεψαν τα όνειρά του.
    *Θυμήσου το χαμένο χαμόγελο των παιδιών σου και τιμώρησε Παυλόπουλους, Καμμένους και όλους που σου ήπιαν το αίμα και σε κατάντησαν ζήτουλα των Ευρωπαίων και περίγελο του κόσμου.

    Τιμώρησε τον Καραμανλή και όσους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ υπουργούς διασπάθιζαν το βιό σου και φόρτωναν βάρη και χρέη ακόμα και στα εγγόνια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά μέσα από το σκεφτικό της γραφής σου φάνηκες το πόσο πράσινο σοσιαληστικό παράσιτο είσαι. ( Τον Καραμανλή που εσύ βρίζεις με τον τρόπο σου, τον ρίξατε εσείς οι πράσινοι υποταχτικοί του διεθνούς σιωνισμού, πρίν καν κάνει κάποια κίνηση , όπως ο δικός σας ΓΑΠ που έριξε την Ελλάδα και τους Έλληνες στην ξέρα .) Και έπρεπε να έλθει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ για να δούμε φώς.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου