Λιάνη: Ο Ανδρέας θα έκανε χαρακίρι αν προέβλεπε ότι ο γιός του θα έβαζε την Ελλάδα στο ΔΝΤ

«Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι».
Η δήλωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον απλό Έλληνα πολίτη, αλλά στον άνθρωπο που έζησε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου στα τελευταία και δύσκολα από πλευράς υγείας χρόνια της ζωής του, στη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, χήρα του πρώην πρωθυπουργού.
Ευρισκόμενη δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ήταν ξανά
πρωθυπουργός από το 1993 και μετά, όπου μάλιστα είχε κατηγορηθεί έντονα – και όχι αδίκως- ότι αυτή κυβερνούσε την Ελλάδα, η Δήμητρα Λιάνη σε συνέντευξή της στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, αναφερόμενη στη σχέση του πατέρα Παπανδρέου με τον γιό και το πόσο υπολόγιζε ο τότε πρωθυπουργός τον γιό του υπουργό είπε:
«Η τρίτη γενιά Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καταστροφική, έλεγε ο Αντρέας… Ήξερε, γιατί ήξερε και τον Γιώργο. Ό,τι του έστελνε ο Γιώργος ως υπουργός, τσαλακωνόταν και πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστων. Υπήρξαν ομηρικοί καυγάδες σπίτι. Δεν μπορούσε να τον φανταστεί ηγέτη της Ελλάδας».
Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, είπε ότι ο Ανδρέας τοποθετούσε τον Γιώργο Παπανδρέου σε κυβερνητικές θέσεις λόγω οικογενειακών πιέσεων, τις οποίες δεχόταν επίσης και για τον Νίκο.
Αν ζούσε ο Ανδρέας, δεν θα είχε αφήσει την Ελλάδα να μπει στο ΔΝΤ, υποστήριξε.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το δανειακό άνοιγμα επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου είπε πως ναι μεν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου δανείστηκαν αλλά δανείστηκαν για να δώσουν λεφτά στον κόσμο όχι στα "λαμόγια".
«Ο Ανδρέας δεν άδειασε τα ασφαλιστικά ταμεία, τα γέμισε. Ο κόσμος έβαλε και στη μπάντα, περνούσε καλά, δεν χαλούσε το μισθό του σε δυο μέρες, δεν έψαχνε στα σκουπίδια», λέει και αποδίδει τα όσα λέγονται για τη διαχείριση της οικονομίας επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου σε κακίες. «Έγινε πολύ κακή διαχείριση από το τέλος του Ανδρέα και μετά. Χρηματιστήρια, Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Σαμαράς».
Αναφερόμενος στη διαδοχή του στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι..... ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε τον Κώστα Σημίτη για διάδοχό του και είχε δώσει σχετική εντολή στον Κώστα Λαλιώτη.
«Μια μέρα που είχε πυρετό και ανέπνεε με τη μάσκα του οξυγόνου μου είπε φώναξε μου τον Λαλιώτη. Κατέβασε τη μάσκα του οξυγόνου και είπε στον Λαλιώτη: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στον Σημίτη. Ο Λαλιώτης του είπε “ναι πρόεδρε” και έφυγε. Δεν τον ξανάδε ποτέ».
Επίσης αποκάλυψε ότι ο Ανδρέας είχε σκεφτεί να δώσει το «δαχτυλίδι» στον Θόδωρο Πάγκαλο, όταν εκείνος ήταν υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο, η συμπεριφορά του πρώην υπουργού τον ενόχλησε και άλλαξε γνώμη.
Βέβαια, αν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να κυβερνήσει ο γιός του είχε τον τρόπο να τον απομακρύνει από την πολιτική. Αλλά όταν ήταν στην παντοδυναμία του ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και των Ελλήνων, φρόντισε να δημιουργήσει τέτοια νοοτροπία στο λαό που, δυστυχώς, τον οδήγησε σε τέτοιο πολιτικό ευτελισμό, ώστε ψήφισε για πρωθυπουργό του εκείνον που ο ίδιος προέβλεπε, ορθά, ότι αν ποτέ κυβερνούσε θα κατέστρεφε την Ελλάδα.

Σχόλια

  1. ΑΝΤΡΕΑΣ Ο ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΗΣ ,Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!

    Ποιος θυμάται το κράτος της Δεξιάς –
    ή καλύτερα ποιος ξέχασε τι σημαίνει Δεξιά στην Ελλάδα; Αλήθεια, τι μεσολάβη¬σε και λησμονήθηκε τόσο εύκολα η επά¬ρατος Δεξιά και πώς πρόλαβε να συσσωρευτεί τόσο μίσος εναντίον του Αντρέα; Ποιοι φρόντισαν άραγε;
    Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτού¬με αυτά που ζήσαμε ως αυτόπτες μάρτυρες και να αφήσουμε τις εμβριθείς οικονομικοπιστωτικές αναλύσεις από το κάθε κουτορνίθι στο όποιο ο Αντρέ¬ας έδωσε τη δυνατότητα να σπουδάσει απρόσκοπτα (δίχως να ανήκει σε τζάκι) για να του ζητάει σήμερα τον ιστορικό λογαριασμό σε αριθμούς;
    Ποιος δεν θυμάται ότι ο Α. Παπανδρέ¬ου καθάρισε την πιο αγιάτρευτη πληγή που μάτωνε αυτό τον τόπο, μισόν αιώ¬να και βάλε, τον Εμφύλιο; Ποιος δεν πήρε χαμπάρι ότι ο Αντρέας έβαλε τέλος στην παλιά Ελλάδα των χονδροειδών πολιτικών και κοινωνικών διακρίσεων, την Ελλάδα της αβυσσαλέας κοινωνικής αδικίας που χώριζε τους Έλληνες, μια Ελλάδα στοιχειωμένη από τα ανεκπλή¬ρωτα οράματα γενιών και γενιών που βρήκαν την πανηγυρική τους δικαίωση; Ποιος διαθέτει το πολιτικό και ηθικό μέ¬γεθος να αρνηθεί ευθέως και ανερυθριάστως αυτή την πρωτοφανή πολιτι¬κή αλλαγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.‘’Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ’’
    *Αλήθεια, ποιος θυμάται την Ελλάδα πριν τον Ανδρέα; Την Ελλάδα των φακελωμένων, την Ελλάδα των πολιτών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που δεν είχαν ούτε καν το συνταγματικό δικαίωμα να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή; Την Ελλάδα των στρατιωτικών, της αστυνομοκρατίας, των «κοινωνικών φρονημάτων»;
    *Την Ελλάδα που οι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης θεωρούνταν μιάσματα και ήταν αποκλεισμένοι – και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους- από κάθε δυνατότητα κι από οποιοδήποτε μέλλον (και τους οποίους μόνο ο Αντρέας φρόντισε να αποκαταστήσει υλικά και ηθικά); Την Ελλάδα των ξερονησιών, των εξοριών , των βασανισμένων της χούντας;

    2. ‘’Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ’’

    *Αλήθεια, ποιος κανονικός άνθρωπος θυμάται την όχι και τόσο μακρινή εκείνη εποχή της χουντοκρατίας, του δεξιού παρακράτους, της ελεεινολογίας ενάντια σε κάθε προοδευτικό – δημοκρατικό πολίτη; Ποιος θυμάται την πριν από τον Αντρέα Ελλάδα των αποκλεισμένων Ελλήνων, των εξαθλιωμένων αγροτών, των ανθρώπων που έζησαν στα ξερονήσια μια ζωή, τους εκατοντάδες χιλιάδες φυλακισμένων και πολλαπλώς κακοποιημένων πολιτών που παράδερναν δίχως να έχουν – στην κυριολεξία – στον ήλιο μοίρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανδρέας ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης
    - Focus για τη Realnews
    Πηγή: εφημερίδα Realnews Βασίλης Θωμόπουλος, εφημερίδα Realnews
    "Πρωτιά για Ανδρέα και «αλλαγή»"
    "Η Focus ζήτησε από τους πολίτες να «ψηφίσουν» ποιος ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός και ποια θεωρούν καλύτερη κυβέρνηση από το 1974 μέχρι το 2009. Στην πρώτη θέση του βάθρου τοποθέτησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 37,4%.
    Στη δεύτερη τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με 27,1% και
    στην τρίτη τον Κώστα Σημίτη με 9,3%.
    Ο Κώστας Καραμανλής πήρε ποσοστό 5,6%, ενώ 13,7% των ψηφοφόρων απάντησε «κανένας».
    *Στην ερώτηση για την καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στην πρώτη θέση με ποσοστό 41,1 % βρίσκονται οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου 1981-1989. *Ακολουθούν με 20,4% οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1974-1980 και στην
    * τρίτη θέση με 7,3% η διακυβέρνηση Κώστα Σημίτη 1996-2004.
    Επεται η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου της περιόδου 1993-1996 με ποσοστό 5,9%. Οι κυβερνήσειςτου Κώστα Καραμανλή 2004-2009 λαμβάνουν 4,2%. Πιο χαμηλά στο 2% η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη (1990-1993) και τελευταία με 1 % του Γ. Ράλλη (1980-1981).
    Είναι εμφανές πως έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη των Ελλήνων η χαρισματική προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

    Εμείς προτείνουμε ως ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης
    του χρέους :
    • την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας,
    • τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων,
    • τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες,
    • ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των "επισήμων δανείων",
    • την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα, ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.
    Είναι ένα πακέτο ενεργειών που μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό - και θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
    Θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα καθώς θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επομένων ετών.
    Χαμηλότερες δαπάνες για τόκους, λιγότερες αποπληρωμές.
    Και θα επιτρέψει να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, άρα περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και τη στήριξη των ασθενέστερων.
    Και ταυτόχρονα θα πρέπει να επιμείνουμε για μία μεγάλη Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος - το Ελληνικό αλλά και άλλων χωρών - που θα δρομολογήσει λύσεις για όλη την Ευρώπη.
    Υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις από επιφανείς αναλυτές για πανευρωπαϊκές λύσεις για συντονισμένη μείωση και αμοιβαιοποίηση χρέους. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει ακόμα.
    Αλλά επαναλαμβάνω: να πετύχουμε άμεσα μια σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είναι έτοιμοι οι εταίροι μας γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΚΑΪΤΝΕΡ Οι ευρωπαίοι ήταν εξοργισμένοι με τα Greek Statistics

    Γκάιτνερ: «Οι ευρωπαίοι ήθελαν να δώσουν ένα πολύ σκληρό μάθημα στην Ελλάδα για τα πλαστά στοιχεία του Καραμανλή» -
    Συγκλονιστικά διαφωτιστική η αφήγηση του πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Τι μας λέει ουσιαστικά ο Γκάιτνερ; Ότι οι ευρωπαίοι ήταν εξοργισμένοι με τα Greek Statistics των κυβερνήσεων Καραμανλή. Και επειδή ήταν εξοργισμένοι, ήθελαν να δώσουν στην Ελλάδα ένα πολύ σκληρό μάθημα, προκειμένου η ευρωζώνη να δείξει πυγμή έναντι των απείθαρχων και άσωτων μελών της. Σε τι συμπεράσματα μας ωθεί να βγάλουμε η τοποθέτηση αυτή του Γκάιτνερ;
    - για άλλη μια φορά πόσο καταστροφική ήταν για την Ελλάδα η απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων από την κυβέρνηση Καραμανλή
    - τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Παπανδρέου στην αρχή τς θητείας της και την εχθρική στάση της Ευρώπης
    - με δεδομένη αυτήν την εχθρική στάση , τι άθλος ήταν για την κυβέρνηση Παπανδρέου η δημιουργία του μηχανισμού διάσωσης
    - η αγορά των ομολόγων δεν διατάραχθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά από την συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα είχε εξαπατήσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη
    Η αφήγηση του Γκάιτνερ μας επαναφέρει την άποψη τι θεωρείται δημόσιο συμφέρον: Εκείνος που λέει την αλήθεια και προσπαθεί να αποτρέψει την χρεοκοπία σ' ένα τόσο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον ή εκείνος που εξαπατά συνέχεια και δραπετεύει από την εξουσία, αποκρύπτοντας την αλήθεια από έναν ολόκληρο λαό; Αφηγήσεις όπως του Γκάιτνερ μας φέρνουν πιο κοντά στην αυτογνωσία.
    Αλλά στην τελική ποιος είναι ο Γκάιτνερ; Περισσότερο αξιόπιστοι είναι οι Γεωργαντά, Τράγκας, Χατζηνικολάου, Παυλόπουλος και Αντώναρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου