Υπόθεση Siemens: Στο σκαμνί 64 κατηγορούμενοι ..


 


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens, μετά από παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών. 

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

 Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Το βούλευμα έρχεται μετά από σχεδόν εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου.
 Έρευνα, η οποία είχε ξεκινήσει μετά τα ευρήματα αντίστοιχης εισαγγελικής διερεύνησης στη Γερμανία των τακτικών που είχε επιλέξει η μητρική εταιρία, προκειμένου να της ανατίθενται μεγάλες δημόσιες συμβάσεις σε διάφορες χώρες. 
Το παραπεμπτικό βούλευμα αφορά την περίφημη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία που, πλέον, φθάνει στην «επ’ ακροατηρίω» εξέτασή της. 
Η υπόθεση του ΟΤΕ και της «8002» θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα. 

Στο βούλευμα, όπως και στην πρόταση του κ. Μπρη, που αριθμεί 2.368 σελίδες, καταγράφεται.....
η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας. 

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ανοίχθηκαν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. 

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι και ειδικά τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης. 

Βάσει του βουλεύματος καλούνται ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και Γερμανοί υπήκοοι, πρώην στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας, γνωστοί από τις έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου. Ειδικότερα για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται: 
- Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 

Υπόθεση Siemens: Στο σκαμνί 64 κατηγορούμενοι

Διαβάστε περισσότερα:
- Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 
- Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.
 - Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
 - Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. 
- Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της SIEMENS, Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Γιώργος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρεί σε ισχύ το βούλευμα.  
Το βούλευμα απαλλάσσει των κατηγοριών περίπου 80 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές Αρχές για απολογία και εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχόλια

  1. ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ !!!

    Η μονή κέρδισε από την ιστορία αυτή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η
    -------------------------------------------------------------------------------
    ακριβής μοιρασιά παραμένει άγνωστη...

    Συνολικά ανταλλάσσονται με 31 συμβόλαια 260 (!) ακίνητα του ελληνικού δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας,
    --------------------------------------------------------------------------------------
    εκτάσεις προστατευόμενες, κάποιες αρχαιολογικές, ενίοτε και με το νερό της λίμνης...

    Τα 260 ακίνητα αποχαρακτηρίζονται (όσα ήταν δασικά) ώστε να μπορούν να
    ----------------------------------------------------------------
    μεταπωληθούν έναντι υψηλής αξίας ως οικοδομήσιμα.

    Η μονή κέρδισε από την ιστορία αυτή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η
    -----------------------------------------------------------------------------
    ακριβής μοιρασιά παραμένει άγνωστη...

    Τα ακίνητα που δόθηκαν στη μονή βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
    ===============================
    Καρδιά Θεσσαλονίκης,Ν. Ραιδεστός,Πανόραμα,Ωραιόκαστρο,Νέοι Επιβάτες, Τριγλία,Ουρανούπολη, Σωζόπολη,Ν. Καλλικράτεια,Ν. Αγχίαλος Θεσ/κης,
    Τρίλοφος,Γοργορύγι Τρικάλων,Βλαχάβα Τρικάλων, Μίκρα Θεσσαλονίκης,
    Βεγορίτιδα Ν. Πέλλας,Ξηροπόταμος Χαλκιδικής,Αμουλιανή Χαλκιδικής,
    Κάριανη Ουρανούπολης,Ν. Πέραμος Καβάλας,Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας,
    Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα,Ακροπόταμος Καβάλας,Ολυμπιακό Χωριό,
    Τρίγλια Χαλκιδικής,Ν. Πλάγια Χαλκιδικής και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς-
    Με τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και κάτω από την κατακραυγή του κόσμου και των δημάρχων των περιοχών όπου βρίσκονταν οικόπεδα που πήρε η μονή,ο Εφραίμ επέστρεψε μια σειρά από οικόπεδα (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

    Ο αριθμός ωστόσο των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στη μονή Βατοπεδίου είναι τόσο μεγάλος που το θέμα δεν κλείνει με λίγες επιστροφές.

    Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις έγινες αυτόματες και ταχύτατες αλλαγές και αντί των προβλεπόμενων οικοπέδων, η μονή πήρε κάποια άλλα, τα οποία δεν είχαν πάνω τους φορτία όπως διεκδικήσεις από ιδιώτες και δήμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ποιο ΚΟΜΜΑ πήγαν τα λεφτά κ. Καραμανλή??? .
    =========================
    Την ίδια ώρα που το ελληνικό κράτος
    κατέρριπτε το παγκόσµιο ρεκόρ δανεισµού διεκδικώντας από τις αγορές το ποσό του 1 δισ. ευρώ την εβδοµάδα (!) προκειµένου να εξυπηρετεί τις λήξεις των οµολόγων , τις μισθοδοσίες των εκατοντάδων χιλιάδων προσληφθέντων υπαλλήλων, και τόσες άλλες σπατάλες και χαριστικές δανειοδοτήσεις,
    ο κ. Ζορµπάς παρέδωσε ένα «δηλητηριώδες» πόρισµα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, που αναφερόταν σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και σε διοχέτευση προµηθειών σε « συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».
    *Ποιος ήταν ο πολιτικός χώρος που πήγαν τα χρήματα, κύριε Καραμανλή;
    *Τί άλλα στοιχεία επί πλέον απαιτούνται για να μάθουμε ποιοι είναι ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ; Πως κ. Καραμανλή αποφάσισες να κλείσεις τη Βουλή;
    Γι αυτό τον εκπαραθυρώσατε?
    *Τι έγιναν τα λεφτά; Σε ποιό κόμμα πήγαν, όπως υπέδειξε η έρευνα και η έκθεση, του αρμόδιου Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.?
    Καλύπτετε τους ΚΛΕΦΤΕΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. CDS : Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
    ΤΤ. Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών
    ==================================
    Το Τ.Τ. διασφαλίστηκε για τη χρεοκοπία
    της... ελληνικής οικονομίας

    Η αγορά των CDS λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και η πώληση με εξασφάλιση του απαραίτητου κέρδους

    Την ώρα που στην Ελλάδα κατηγορούν τους κερδοσκόπους του εξωτερικού που έπαιξαν με τα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας με τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου, τα credit default swaps (CDS) των ελληνικών ομολόγων, και την ώρα που με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας μας συζητείται παγκοσμίως η επιβολή αυστηρότερων κανόνων και ελέγχου της αγοράς των CDS, αποκαλύπτεται πως ελληνική τράπεζα έπαιξε και κέρδισε με CDS.

    Η είδηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία,
    αφού με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα η ελληνική τράπεζα που αγόρασε CDS είναι κρατική και πρόκειται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Οπως αποκαλύπτεται,
    ο τέως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελος Φιλιππίδης είχε αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου για να ασφαλίσει τα ελληνικά ομόλογα της τράπεζάς του. Ολες οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ.
    Με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ομόλογά τους αγοράζοντας ασφάλιστρα.
    Οταν όμως μία ελληνική τράπεζα αγοράσει προστασία (CDS) είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια τη φερεγγυότητα του
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ελληνικού κράτους, δείχνοντας ότι πιστεύει εμμέσως στη χρεοκοπία του.
    --------------------------------------------
    Η Κρατική Τράπεζα ,επί κυβερνήσεως Καραμανλή και…Καμμένου ‘’επαιξε’’ τον Αύγουστο του 2009, θεωρώντας
    ---------------------------------------------------------------------------------------
    σίγουρη ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ της Ελλάδας.
    -------------------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου