Για πρώτη φορά η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση...


ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ:
ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;
Πολεμικές αποζημιώσεις: Πόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ - ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ...

Για πρώτη φορά η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση. Μετά τα σαρωτικά χτυπήματα της Γερμανίας, η χώρα μας επιτέλους σηκώνει κεφάλι και αποφασίζει να στριμώξει τους προκλητικούς Γερμανούς στα... σχοινιά.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κάνουν πράξη την προεκλογική τους δέσμευση και μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές φέρνουν στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, φέρνοντας παράλληλα τους Μέρκελ και Σόιμπλε προ των ευθυνών τους.
Μέχρι τώρα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά και πειστικά με το θέμα. 
Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και από τον κυρίαρχο ρόλο του Βερολίνου στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την όποια προσπάθεια.....
Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση περνάει σε θέση άμυνας απέναντι στην Ελλάδα.
Το παιχνίδι λέγεται «πολιτική» και επιτέλους πρέπει αυτό το παιχνίδι να το παίξει και η Ελλάδα.
Αν και το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο, μόλις τον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η Βουλή, μετά από κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποφάσισε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Είναι πολλά τα λεφτά...

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραμένει απόρρητο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 162 δισ. Ευρώ!
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι «γερμανικές αποζημιώσεις» αφορούν τρεις ξεχωριστές ενότητες.
 • Το κατοχικό δάνειο.
 • Τις επανορθώσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου για καταστροφές υποδομών.
 • Τις αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων που αφορούν αγωγές συγγενών κυρίως από τα ολοκαυτώματα, όπως του Δίστομου κατά του γερμανικού κράτους.
Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Η Γερμανία λοιπόν, χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων θέτει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως:
Αρχαιολογικοί θησαυροί: Οσα δηλαδή έπαιρναν από τα μουσεία οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.
Αναγκαστικά Δάνεια: H χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει με το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» προς τους Γερμανούς το οποίο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.
Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας: Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Αξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Μάλιστα η Βουλγαρία και η Ιταλία, αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα μας.
Σκληρή στάση από τη Γερμανία
Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Η Γερμανική κυβέρνηση με τον πιο προκλητικό τρόπο και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της κ. Σόιμπλε, δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε προοπτική διεκδίκησης.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για όσα δεινά, δυσανάλογα για το μέγεθός της, υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
Η προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι καθόλου εύκολη, ενώ οι σύμμαχοί της είναι ελάχιστοι. Η απορριπτική για τις ελληνικές θέσεις περί αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και μάλιστα με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1, στο μέτρο που θα αποτελέσει δεδικασμένο, δεν είναι θετικό δείγμα.
Η Ελλάδα όμως πρέπει να διεκδικήσει όσα τις οφείλονται μέχρι τελευταία στιγμή και να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό από τους προκλητικούς Γερμανούς που "ότι δεν κατάφεραν να κάνουν με τα όπλα στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το επιχειρούν τώρα μέσω της οικονομίας".


http://www.newsbomb.gr/

1 σχόλιο:

 1. Ωδή στους θεσμούς!

  Την Τετάρτη φτάνει η τρόικα. Στις ημέρες του σοσιαλισμού η τρόικα δεν λέγεται τρόικα, αλλά εκπρόσωποι των τριών θεσμών. Τέλος πάντων, για να μην ενοχλούνται οι σύντροφοι, ας λέμε την τρόικα θεσμούς και τους τροϊκανούς ακατανόμαστους. Πάμε από την αρχή! Έρχονται την Τετάρτη οι θεσμοί και οι ακατανόμαστοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας...
  Οι νέοι θεσμοί είναι κυρίαρχοι στην εποχή της νέας διακυβέρνησης. Γι΄ αυτό και οι παλαιοί θεσμοί πάνε περίπατο. Η Βουλή, για παράδειγμα! Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι ανάγκη να εγκρίνει την νέα συμφωνία με την Ευρώπη, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Αυτό υποστηρίζει και ένας κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας, η Πρόεδρος του σώματος κυρία Κωνσταντοπούλου. Αντίθετα, τα όργανα του
  κυβερνώντος κόμματος μπορούν να συζητούν το θέμα της νέας συμφωνίας διαρκώς. Για ώρες και για μέρες ακόμη. Άλλο κόμμα και άλλο Βουλή. Στο κόμμα μπορούν να συζητούν τα πάντα κεκλεισμένων των θυρών. Στην Βουλή που βρίσκονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού έθνους, όχι!
  Τα προηγούμενα πέντε χρόνια τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης είχαν μιλήσει πολλές φορές για... χούντα! Είχαν κατηγορήσει τις παλαιότερες κυβερνήσεις για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου! Το να μιλήσουμε για υποκρισία είναι λίγο. Η ουσία είναι ότι οι θεσμοί πλήττονται καθημερινά. Οι πραγματικοί θεσμοί. Οι άλλοι θεσμοί, οι νέοι θεσμοί (δεν μπορούμε και να κλείσουμε το μάτι στον γραπτό λόγο), μένουν αλώβητοι...
  Την Τετάρτη φθάνουν στην Αθήνα οι ακατανόμαστοι για να συζητήσουν με τους εκπροσώπους της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας για το μέλλον μας. Σίγουρα δεν θα μιλήσουν για το παρελθόν. Ότι έχουν πει στο παρελθόν είναι περασμένο ξεχασμένο. Τώρα έχουν να δουν το μέλλον. Θέμα της συζήτησης η νέα δανειακή σύμβαση, η οποία, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομία, θα είναι της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μάθαμε από τους Ισπανούς, όπως παλιότερα, σε άλλες εποχές, τα νέα τα μαθαίναμε από το BBC και την Deutsche Welle.
  Να σας δώσουμε και την συνέχεια: Το νέο μνημόνιο δεν θα είναι μνημόνιο. Θα είναι το "σχέδιο Τσίπρα για την ανάπτυξη της χώρας". Όχι, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα! Κι αν υπάρξουν, όλο και κάποιο παράθυρο θα βρουν για να τα συζητήσουν στην Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Πάντως, όχι στην Βουλή των Ελλήνων...

  Καλημέρα θεσμοί! Σιωπητήριο...
  Θανάσης Μαυρίδης-capital.gr
  ΥΓ: Η αναστάτωση που προκάλεσε η είδηση μπορεί να αλλάξει την ώρα και το μέρος του ραντεβού. Όχι όμως κι αυτό καθεαυτό το ραντεβού. Είπαμε να αλλάζουμε τις λέξεις. Όχι και την ουσία..

  ΑπάντησηΔιαγραφή