Γ.Βαρουφάκης στους FT: "Αφού το πρόβλημα είναι στην λέξη τότε δεν θα σας ξαναπούμε κούρεμα χρέους, αλλά νέα ομόλογα"



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 
ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ...
Τέλος στο αίτημα της Ελλάδας για την διαγραφή χρέους λέει με δήλωσή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Αντίθετα, πλέον η ελληνική πλευρά ζητά την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης. 
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.....


Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της την Δευτέρα, στους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν επανειλημμένως από τα λεγόμενα των Ελλήνων.



Σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο κατευναστικός, μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, θα ζητήσει ένα «μενού» ανταλλαγής ομολόγων, που θα περιλαμβάνει δύο τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (που δεν θα λήγουν ποτέ) και θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα «ομόλογα χωρίς λήξη», στα οποία δεν αποπληρώνεται ποτέ το κεφάλαιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το βρετανικό θησαυροφυλάκιο το 1814, επί ναπολεόντιων πολέμων και συνήθως έχουν σταθερό κουπόνι επιτοκίου σε ετήσια βάση.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα σχηματίσουμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδεύσουν την ανταλλαγή των ομολόγων», λέει ο κύριος Βαρουφάκης. «Αυτό που θα πω είναι βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και δώστε μας το ζωτικό χώρο να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και να αποδιοργανωθούμε αντί να οργανωθούμε», συμπληρώνει.

Μιλώντας στους FT το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την συνάντησή του με τον κύριο Όσμπορν, ο κύριος Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η πρότασή του για μια ανταλλαγή χρέους θα ήταν μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του κρατικού χρέους», αποφεύγοντας τον όρο «κούρεμα» που θεωρείται πολιτικά απαράδεκτος από την Γερμανία αλλά και άλλες χώρες.

Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι ο σκεπτικισμός παραμένει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο σε σχέση με τις «πολιτικές ακροβασίες» της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις εκκλήσεις της για τέλος της λιτότητας.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα - μετά από πληρωμές τόκων - από 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις με βάση τις οποίες εξελέγη.

Η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν «καταβάλει το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί», ενώ το έθνος βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και έξι χρόνια». «Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η προτεραιότητα είναι στο κεφάλι του ψαριού, και μετά θα πάμε στην ουρά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι αναμένει δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και «κερδοσκοπικές συμπεριφορές» από τις επιχειρήσεις των ολιγαρχών στην Ελλάδα, αλλά υποσχέθηκε: «Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Αν έτσι μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει δίνοντας αυτόν τον καλό αγώνα».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στον δημόσιο τομέα... Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας - είναι ένα είδος "νούμερο ένα εχθρός", η ελληνική γραφειοκρατία».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αναλυτική μορφή στους ευρωπαίους εταίρους της πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Ό, τι και να σκέφτονται οι εταίροι μας σχετικά με το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, μιλάμε πολύ σοβαρά για την μεταρρύθμιση, πολύ σοβαρά για το ότι είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και πολύ σοβαρά θέλουμε να ακούσουμε. Το μόνο πράγμα στο οποίο δεν θα υποχωρήσουμε είναι ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο και πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή», είπε.

Σχόλια